okeh... sila baca entri ni dengan muka seriuz... semalam tengah aq syok2 BW, tiba2 tergerak la nak tengok kalau2 blog aq ada komen baru... HUISSSHHH!!
Monkey Winks..

alangkah terkejutnya aq, blog aq dah kena remove!!!!!!!!!

klik gambar kalau x cukup besar

fullamak.. kalau blog abg ben yang kena, boleh la rilek.. beliau buat blog sejam, dah ada 3000++ follower... kalau kena kat blog aq??...
Monkey Winks..

sumpah aq cuak... entah dah berapa ribu jam aq bazir nak decorate blog lagi... nak promote kat orang untuk vote blog aq lagi...kumpul follower lagi~.. aduss... mesti ramai orang nangis kalau blog aq kena remove (ayat bajet femes~..)
Monkey Emoticon..

jangan tanya aq camana nak pulihkan blog kalau kena remove sebab aq dah lupa... terlalu cuak sampai x ingat dah apa yang aq buat... huhuhu~.. selama ni tengok kat blog orang je.. kali ni jadi kat aq pulak... aduhai~..
Monkey Winks..

nasib baik semua pulih dalam masa 15 minit... lega x terkata wo~...aq terpikir sesuatu masa tuh... 
kalau aq x jadi bloggger, aq nak buat apa kat alam maya ni???
pesanan ikhlas : sedia lah korang... sebab mungkin lepas ni giliran korang... aq x doakan.. cuma memperingatkan..
Monkey Icons Yoyo..

notakepalalutut : jom vote blog aq!! sekarang aq nombor 8.. 6 vote je lagi untuk naik ke nombor 7... jom la vote~..
Read More
jom la vote aq dalam pertandingan blog kreatif... jom la... dah vote?.. boleh vote lagi la... huu... huuu... klik kat sini yer~


dari jurnal akademik
"BLOGGING-ARE YOU EXPOSING YOURSELF TO LEGAL LIABILITIES?"
yang ditulis oleh Sabrina Mohamed Hashim, Peguambela dan Peguamcara di Abdul Raman Saad & Associates.
Monkey Icon

Menurut beliau, perkembangan Internet di Malaysia telah menyebabkan penulis blog (blogger) bertambah dan mereka ini terdedah kepada risiko perundangan sivil dan criminal seperti :

  1. Hak Cipta (Copyright)
  2. Tanda Dagangan (Trademark)
  3. Fitnah (Defamation)
  4. Hasutan (Sedition)
Monkey Winks
haaa??? whatthehellicopter??

1. Hak Cipta
Hak cipta digunakan untuk melindungi hasil kerja seseorang sama ada bertulis, lisan atau visual dan bertujuan untuk mengekalkan keaslian daripada disalin tanpa kebenaran. Perlindungan hak cipta merangkumi kerja-kerja yang berikut :

  • (A) karya sastera, seperti karya tulis, novel, kod sumber dalam program komputer dan laman web dan kandungan dalam pengeluaran multimedia;
  • (B) karya muzik dan dramatik, seperti skor muzik, drama, dan skrip televisyen;
  • (C) karya seni, seperti gambar, patung dan imej, dan
  • (D) rakaman suara dan filem, seperti (seluloid tradisional dan pelbagai format video), nota, kaset dan CD muzik, drama atau ceramah.
Monkey Emoticons 
karya muzik okeh.. yo...yo...

Beliau menegaskan bahawa membuat posting berkaitan gambar, rekabentuk, gambar produk yang dilindungi oleh hak cipta adalah tidak dibenarkan sama sekali. Perkara yang sama berlaku apabila pemilik blog menawarkan rakaman suara dan fail audio yang boleh dimuat turun, pastikan tidak melanggar hak cipta fail tersebut. Beliau turut menggariskan beberapa syarat untuk menulis posting agar tidak melanggar hak cipta.
  1. Cipta gambar, garfik, kod dan perkataan sendiri.
  2. Gunakan lesen hak cipta yang dibenarkan dalam skop yang telah dipersetujui
  3. Gunakan gambar percuma di Internet selagi tidak melanggar terma yang digariskan oleh pemilik asal.
Monkey Icon
sebaiknyer guna gambar sendiri... 
2. Tanda Dagangan
Tanda dagangan memberi hak kepada pemilik cap dagangan untuk mengelakkan orang lain menggunakan logo, slogan atau identiti mereka untuk tujuan lain atau mengelirukan pengguna.

Para blogger dikira menyalahgunakan tanda dagangan apabila menggunakan logo atau identiti pemilik tanda dagangan lalu dibawa ke laman web lain, bukannya laman web rasmi pemilik tanda dagangan. Perkara ini boleh menyebabkan kekeliruan pengguna. Oleh yang demikian, pemilik blog mesti menulis penafikan bahawa laman blog mereka tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan identiti yang dibawa oleh penulis dalam tulisan mereka.
Monkey Icons Yoyo...

3. Fitnah
Akta Fitnah 1957 (Defamation Act 1957) diperkenalkan untuk membendung bahan cetak dan penyiaran daripada melakukan fitnah dalam penerbitan mereka. Fitnah yang dibuat oleh penulis terhadap seseorang sehingga merosakkan reputasinya terbahagi kepada bentuk tulisan atau lisan. Dalam penulisan blog, akta ini tidak boleh disesuaikan kerana hanya digubal untuk penerbitan buku dan penyiaran. Namun para penulis blog haruslah berhati-hati ketika menulis berita agar tidak memfitnah pihak lain.
Monkey Winks...

4.Hasutan
Penulis blog yang menjurus kepada penyebaran maklumat tidak benar, tidak lengkap atau mengelirukan mengenai perkara-perkara sensitif seperti perkauman dan keagamaan atau kandungan yang boleh menimbulkan kebencian dan penghinaan terhadap kerajaan atau penguasa. Penulis boleh dikenakan tindakan dalam Akta Hasutan 1948 sekiranya tulisan mereka di'quote' di dalam akhbar atau buku seperti berlaku kepada Raja Petra.
Monkey Winks...

97.45% dicopy paste daripada blog ni!!
notakepalalutut : sebagai langkah mengatasi masalah ni, aq dah letak disclaimer kat blog aq... tengok kat bahagian bawah skali blog aq... korang da?..
Read More
jom vote aq dalam pertandingan blog kreatif... yang dah vote boleh vote lagi kalau sudi~ klik gambar kat atas tuh yer..
hehehe... saja nak korang tau... aq dah tukar setting komen aq kepada 'always' dalam 'comment moderation'...
Monkey Emoticons...


dulu, aq ada teori yang sangat keji... hahaha... setiap kali aq nampak, 'comment will be visible after blog owner approval', aq cakap,"alah... ko bukan femes sangat pun... x payah la nak approve2 pun~"
Monkey Emoticon...

ye la.... kalau blog femes, mesti diorang takut orang post komen yang akan menjejaskan kredibiliti blog diorang seperti kata2 kesat, lucah & sebagainya... yelah...takut mencetuskan kontroversi atau macam2 lagi side effect...blog diorang kan 1000++ pageview sejam...
Monkey Winks Cici...

tapi aq salah.... sebab masa aq cek2 balik entri lama aq, banyak komen2 baru yang aq x sedar... so, aq sedar la kepentingan 'blog owner approval' ni... supaya aq sentiasa update ngan komen2 baru...
Monkey Icon baru nak sedar...hehe~

hehehe...peringatan!! jangan pakai teori aq tuh... hahaahaha... teori bebudak skola tahun satu...
Monkey Emoticons...

notakepalalutut : atau blog aq memang dah semakin femes?... ahaks!!Monkey Emoticon..
Read More
ha?? gary buat service design blog?... blog saper yang gary design tuh?... hebat gak ke gary design?... design blog sendiri pun x lepas... blablablabla...
Monkey Winks owh...ngumpat yer~

hahaha...aq ni memang gila kalau bab2 design blog... malangnya aq x taw da nak design apa lagi blog aq ni... aq x nak buat dia nampak semak sangat...huhu...
Monkey Winks...

tiba2 awek aq kol.. "boleh x design balik blog aq?.." dalam ayat & panggilan yang lebih manja, jika dinyatakan di sini akan membuatkan korang loya tekak...hahaha... dulu aq yang design header dia... pastuh skarang dia mintak design balik overall blog dia...  oleh sebab sayang, aq buat la~
Monkey Emoticons...

belum siap pun... baru 80% siap... huhu...klik gambar ni kalau nak pegi blog beliau...


sumpah aq jelez... apasal blog dia macam lagi kiut dari blog aq??... tapi kalau korang perasan, sistem dia lebih kurang je pun ngan blog aq... hehehe...tema dia hijau... sebab dia x nak sama ngan aq... hahaha... 
Monkey Winks blog aq buruk sangat ke?...


aq perlukan komen korang... komen kat ruang komen entri ni la... apa pendapat korang tentang blog tuh?... okeh x?..
Monkey Emoticons..

aq harap kali ni, rajin la beliau update blog beliau... sebab blog beliau sebelum ni terbengkalai... huhu... harap dia bertambah semangat ngan wajah blog yang baru..huhuhu~
Monkey Emoticon...!!

apa?..korang pun nak naikkan semangat dia?... follow+like la blog dia okeh??... ngeee....
Monkey Icon Cici ..amacam?.. okeh x cadangan aq?.. hehe~

notakepalalutut : agak2 boleh x aq bukak bisnes design blog macam bisnes header kei seichi?... ahaks!!
Read More
aq pun dah buntu nak letak tajuk apa... hahaha... apa benda maksud tajuk tuh?... kalau korang masuk 'design', mesti korang nampak 'template designer' kan?...pastuh korang boleh pilih template kat situ...

klik gambar2 kat bawah ni kalau x nampak yer~.. kecuali gambar monyet2 tuh la...

template designer dalam 'design'

template yang korang boleh pilih

apa beza korang pilih template kat situ atau template yang korang cari daripada google??.. hahaha... aq nak terang sket ni... kelebihan guna template kat template designer.. 
Monkey Emoticon.. terasa pro pulak aq... hahahaha...

1. kalau guna template kat template designer, korang x perlu pergi ke 'design' untuk edit widget korang... korang boleh edit widget dari homepage blog korang melalui tool edit ni...

edit tool...

2. navbar... kalau template yang pak google cari, setahu aq, x der navbar... x taw pulak kalau yang ada navbar... navbar ni pun penting, sebab ada button follow, kot2 blogger sorok butang follow korang macam hari tuh... kat navbar gak ada 'design' & 'new post', memudahkan lagi urusan korang...

x nampak navbar aq?.. letak arrow mouse korang kat atas header aq yer~

3. header... kebanyakan header untuk template yang korang cari kat google, cuma boleh letak 'blog title' & 'blog description'... x boleh letak gambar untuk header... kalau boleh pun, korang akan alami masalah untuk bagi center header tuh... 
Monkey Winks...

4. senang edit HTML... yup... x dinafikan... lebih senang kalau korang nak edit HTML untuk template kat template designer... huhu~..
Monkey Icons Yoyo.. template designer... the bez!!

tu je kot... aq tulis atas pengalaman aq... blog pertama aq guna template yang aq cari kat pak google... resultnyer??... x ensem... huhuhu... tengok blog lama aq KAT SINI!!
Monkey Winks jangan la kutuk... jangan la~

notakepalalutut : ada lagi ke korang nak tambah?... x der kan??...ngeeee....
Read More
cepat!!.. aq ulang, cepat!! join pencarian bloglist sergeant keroro!! dah nak sampai 100 blog.. klik kat sini cepat!!!!

haaa... korang mesti selalu blogwalking (BW) kan?... masa korang BW tuh, mesti ada korang jumpa blog yang ada ciri2 yang korang x suka ye x?... contohnya, komen embedded under post, ada word verification, loading lambat giler dan macam2 lagi la...
..Grrrrrrrr.....

so, apa korang buat kalau tejumpa blog cenggini??... kutuk2 dalam hati, pastuh tekan butang 'x' tuh kuat2... ye ke?... JANGAN!! diulangi, JANGAN!! rugi la...
.. nonononono...

korang dah bagi trafik free kat tuan punya belog tuh... "alaaa... dah rezeki dia la~".. memang la rezeki dia, tapi  sapa maw rugi beb... sekurang-kurangnyer korang tinggalkan la link kat shoutbox dia... kalau shoutbox lambat kluar, korang follow je dia...
...

kalau butang follow tuh lambat kluar, korang follow dari navbar je la... yang penting korang tinggalkan jejak... hehe...aq pun x nak gak kalau orang yang datang blog aq x tinggal jejak... kat mistery link widget pun jadi la... setiap pengunjung, begitu berharga...cheewah!!
..hehehe...

tapi kalau x der perkara yang buat korang sengal kat blog tuh...ringan je... digalakkan korang baca2 la entri tuh... komen2 sket...ye x?.. lagi la tuan belog suka~...
...

notakepalalutut : kita bako je~
Read More
op3!! kejap2...aq nak korang join pencarian bloglist sergeant keroro yer~.. terhad kepada 100 blog.. klik kat sini cepat!!!!

demam apa aq nak bincang pasal pendidikan ni??.. hahaha... saja... tadi aq borak2 ngan makcik aq.... dia cakap dulu dia guru sandaran kat skola rendah....hahaha...ada beberapa point dia yang aq nak share kat korang... korang setuju ke tak?...
Monkey Winksangguk kepala camni tanda setuju...

1. dulu ; bila murid x datang skola, cikgu pegi cari kat rumah...
    sekarang ; "ko datang ke, x datang ke, aq x kesah.. gaji aq tetap jalan..."

2.   dulu ; cikgu2 sanggup buat papan tulis sendiri untuk letak kat bawah pokok mangga, supaya murid boleh study di luar kelas...
    sekarang ; cikgu on pc, biar slideshow yang ajar bebudak...
Monkey Emoticonsbaik bayar gaji kat slideshow tuh...

3. dulu ; guru cuma diberi manila card, pen marker semua beli sendiri...
    sekarang ; guru diberi segalanya, tapi macam x digunakan sebaiknya...

4. dulu ; kalau murid x paham, cikgu pening kepala...
    sekarang ; kalau murid x paham, murid pening kepala...cikgu?
Monkey Winks...

tu pasal guru, ni lak pasal murid..

1. dulu ; cikgu rotan sebab x siap kerja, x bagitau bapak sebab takut kena rotan dek bapak pulak..
    sekarang ; mak ngan bapak sekali pakat saman cikgu sebab rotan anak diorang gara2 x siap keja rumah...
Monkey Iconscara baru jana pendapatan ke??

2. dulu ; cikgu garang, murid takut...
    sekarang ; cikgu garang, murid lagi garang... siap bawak geng pukul cikgu...
Monkey Emoticon...

erkk... apa nak jadi~..

notakepalalutut : x semua cikgu camtuh... tapi, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga....huhuhu...
Read More
op3!! kejap2...aq nak korang join pencarian bloglist sergeant keroro yer~.. terhad kepada 100 blog.. klik kat sini cepat!!!!

aq sedih tengok fb aq... hahaha....penuh ngan report aktiviti 'like-mengelike' yang berlaku kat dunia blog... dari atas 7-8 report pasal like, selang satu link.. (aq post link kadang2 kat fb..link entri blog la~)..pastuh 3-4 report pasal like, selang satu komen kawan aq..(tu pun aq x balas...hahaha)..
Monkey Icon hehehehe....

tiba2 sorang kawan tanya, "c gary ni hidup lagi ke dalam dunia maya ni?"...hahaha...sadisnyer soalan ko yer wahai kawanku...thumb up!! hihihi...
Monkey Icons Yoyo..

sori la fesbuk, aq telah mengabaikan anda.... aq buang ko jauh2 sebab aq dah ada blog cayang bucuk aq ni... bukan aq deactivate pun... cuma terbiar sket...hehehe...
Monkey Emoticons jangan marah yer fb cayang...

aq pun ada gak inisiatif nak pegi ushar fb blogger lain gak... (cari kat group fb yang spesel untuk blogger..). hasilnya??... hahaha... senasib je ngan fb aq...hahahaha...adus...

notakepalalutut : fb penting sebab nak vote abg ben...yeah!!!
Read More
op3!! kejap2...aq nak korang join pencarian bloglist sergeant keroro yer~.. terhad kepada 100 blog.. klik kat sini cepat!!!!

hehehe...tajuk tuh mungkin dengar macam sedap je kat telinga orang Terengganu kan?... tapi panas la telinga orang Kelantan kan?.. ngeee.... anyway, tahniah la orang Terengganu.. thumb up!!
Monkey Icons Yoyo...

tapi tuh bukan point aq la...aq nak cerita, tadi masa Terengganu score last2 minit, apa lagi... macam biasa la orang laki...aq ngan abah aq jerit bagai nak pecah la rumah.. tapi x bermakna kami sokong Terengganu.. cuma excited tengok gol last2 minit... hehe...
Monkey Emoticon...

nak dibuat cerita, mak aku bising la... apalagi... hehe...salah kitorang gak... atuk tengah tido...hehehe... tapi seriuzly, orang pompuan x kan paham la... tengok bola mana boleh senyap beb... selagi x pecah anak tekak, selagi tu la x diam...hahaha...
Monkey Icons Yoyo ehem2...aq jerit sopan yer~hehehe...

ala...macam gak pompuan bising kalau tengok sale.... hahaha...aq pun x paham...  melilau je mata pompuan kalau lalu kedai ada sale... sebelah kaki tuh macam dah masuk ke kedai...hahaha...
Monkey Emoticon..haa.. x ngaku la tuh...

bola?... frankly, aq x la minat sangat ngan bola ni... tapi kalau layan sekali-sekala masyuk gak...huhuhu...

notakepalalutut : tetiba terasa nak main PES bila tengok match tadi....Monkey Emoticons Cici
Read More

alamak....korang nak join gak ke?... klik header abg ben tuh yer~

ada apa dengan blog aq?... korang nak cari info sensasi sesansi sarsi??... maap, x der kat blog aq... nak cari tutorial blog?.. maap, aq x buat tutorial blog... ada la sebijik dua, tu pun sebab kawan blogger mintak ajar... x bagus kedekut ilmu...
Monkey Icons Yoyo..nonononononono..

so, apehal blog aq pegi menyemak kat dunia web ni?? .. hehehe... blog ni adalah tempat aq luahkan pendapat aq, merangka hidup aq, membuang kebosanan aq, meluahkan apa yang terbuku & terkomputer dalam benak sanubariku ini... alahai~..apa ko merapu ni??..
Monkey Emoticonterasa ensem lak guna ayat2 sastera ni...

so, apa beza blog aq ni ngan blog yang lain???... hehehe...sekali pandang korang x kan taw... kena la datang hari2... nak taw lagi dalam, kena la follow... ayat2 kunun nak tarik follower...hahahaha... 
Monkey Icon..hehehehe...~

aq gila kalau bab2 nak decorate blog... so, kepada korang2 & koring2 kat luar sana yang ada tutorial blog dalam blog korang, pastikan korang tinggal jejak kat sini...coz aq nak geledah tutorial korang.. tapi aq decorate secara berhemah... x maw la yang sakit2 mata ni...
Monkey Icons Yoyodecorate sopan2 yer~..

so, berani ke nak kawan ngan aq?... aq ni makan orang.... RAAWWW!!!
Monkey Iconhehehehe...

notakepalalutut : blog camni ada orang nak datang ke?...
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama