Lembah Danum syurga hidupan liar

10 comments


Lembah Danum syurga hidupan liar | bulan lepas aku pergi jalan-jalan makan angin sekejap kat Lembah Danum di Lahad Datu. kali terakhir pergi ke Lembah Danum ni kira-kira 10 tahun lepas, ada lawatan dengan orang jepun masa tingkatan 1. tapi masa tu stay seminggu, kali ni stay satu malam je. pergi dengan bos-bos kilang, diorang ajak pergi ambik angin segar kejap. asyik kena debu kat kilang je, kena bagi jantung hirup udara segar sikit. 

perjalanan masuk ambik masa 4 jam dari simpang masuk, tu pun naik kereta pacuan empat roda. biasalah tempat wildlife, mana la nak ada jalan tar. lupa lak berapa km masuk masa tu. bertolak pukul 2, sampai kat homestay Lembah Danum tu kira-kira pukul 6. kalau boleh, kena sampai sebelum gelap, sebab susah nak gerak kalau dah gelap. jalan mana ada lampu. 

kitorang stay kat guest house je. dulu masa aku tingkatan 1 tu, stay kat Lembah Tabin, satu jalan jugak dengan Lembah Danum tapi nanti ada simpang kena masuk kanan je. Lembah Tabin tu memang superb cantik kebabom. 
lodge lembah tabin
lodge Lembah Tabin
dining hall Lembah Tabin
dining hall Lembah Tabin
haa.. Lembah Tabin ni memang sumpah cantik. aktiviti pun banyak. canopy walk, bird watching, boleh observe banyak hidupan liar, tapi yang paling aku tertarik adalah view di lodge dan dining hall ni la. kat beranda lodge tu, boleh duduk sambil tengok sungai kat belakang, pokok tinggi kat belakang sungai tu, so beranda memang sentiasa redup je. dining hall pun menarik. sentuhan rekaan dalaman yang eksklusif dengan pemandangan hutan yang sangat amazing! pagi lepak minum kopi kat dining hall, petang lepak minum kopi kat beranda lodge. perghh!!

tapi tu Lembah Tabin la, ni kes throwback la ni. kali ni di Lembah Danum, walaupun cuma satu malam, tapi memang berbaloi sebab dapat la jugak lari dari kesibukan kota dan kilang. hilangkan stress sekejap. Lembah Danum ni biasa je bagi aku. cuma bagi yang betul-betul berminat nak tengok haiwan liar dan tumbuhan hutan, atau nak adventure lebih, boleh la pegi situ. banyak spesis yang biasanya tengok dalam buku kajian tempatan je. Lembah Tabin lebih kepada untuk melancong, Lembah Danum lebih kepada mengkaji, faham? 

aku juga baru tau, rupanya Lembah Tabin tu kos lagi mahal dari segi penginapan dan pakej aktiviti. hahaha. dulu kan kena sponsor, mana la tau. patut la tempat mewah semacam. aku pun layan je la. so poket kena tebal sikit kalau nak pergi lagi ke situ.

masa kat Lembah Danum bulan lepas tu, lepas sampai dan drop beg semua, lepak minum kopi kat kantin sambil tunggu makan malam. lepas makan malam, lepak lagi sampai tengah malam. bangun tidur, terus pegi panjat pokok setinggi 40 meter. ada la tangga dia letak. panjat tangga je pun sebenarnya. hahaha. Alhamdulillah dapat panjat sampai menara peninjau yang paling atas. aku dengan anak buah bos je naik. bos-bos tak naik la. tengok je dari bawah. 

overall, aku rasa memang best. asyik lepak kat pantai je, kat laut je, kadang-kadang kena singgah tempat wildlife. lagi mencabar dan banyak ilmu boleh dapat. suasana pun best je. sejuk dan nyaman. 
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

10 ulasan

  1. Sumpah best nya bangun tidur boleh tengok kabus depan mata sambil hirup udara fresh! Nak pergi!

    BalasPadam
  2. Nampak nyaman, sejuk.....bestnye....rehatkan minda dan jiwa, hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang best. kena luangkan masa untuk rehatkan diri kita.. :)

      Padam
  3. wa.. forest.. suka.. mesti malam2 sejuk je

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejuk sangat2.. bilik tak bukak kipas pun dah macam pasang aircond. hahaha.

      Padam
  4. Balasan
    1. kannn... sy pun dah follow irra... :)

      Padam
  5. bestnye...tenang aman ..damai...segar..bila lah nk smpai nihh

    BalasPadam
  6. Banyak kali ulang-alik Tawau-Lahad Datu, tapi tak pernah lagi sempat singgah. Tapi kalau mahai, hurmm. Tunggu poket tebal dulu baru singgah, hehe =D

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)