sebelum gerak pegi medan hari tuh, aq terima satu invitation kat fesbuk.. aq pun tertanya-tanya la invitation hapekebenda ni??.. rupa-rupanya...

jemputan ke gathering blogger UniMAP!!!

gathering tuh bertarikh 4 disember 2011 (hari ni la...).. perghh.. aq tanpa fikir 2-3 kali pun, terus terima invitation tuh... masa aq duk Sabah dulu, selalu gak blogger2 kat semenanjung cakap pasal gathering... tapi aq tak dapat join... bila dah ada peluang ni, memang aq terus ambik peluang la...

nampak tak fidaus dalam gambar tuh? hehe~..
walaupun tak la ramai yang join, but still benda tuh bagi aq best sebab dapat jumpa blogger yang selama ni kenal kat alam maya je... then dapat la tambah kenalan baru.. hehe...

mula2 kitorang perkenalkan diri masing2... kongsi pengalaman sikit... then bertukar pandangan la pasal dunia blog as well as berkongsi ilmu... banyak gak benda aq baru tau tadi.. hehe.. maklum la... aq la paling muda dalam gathering tuh... mana semua blogger UniMAP 1st year??!! ggrrrr..... =P

retis faizal fredley berbaju merah.. =)
apa yang aq nak cakap, thanks sangat2 kat senior2 yang telah bertungkus-lumus menjayakan gathering ni... harap akan ada lagi gathering lepas ni dan harap2 bertambah ramai la yang dapat pegi... huhu...

notakepalalutut : nak gathering lagi~... =.="
Read More
hari khamis (24 november 2011) yang lalu, 4 universiti dah bertolak ke Medan, Indonesia untuk mewakili Malaysia dalam Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT) iaitu Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Perlis..

banyak la acara yang ada dalam IMT-GT ni.. Futsal, bola sepak, tenis, badminton, bola tampar, kebudayaan (band dan tarian) serta seminar... aq join tarian... hehe... best gak woo... huhu... benda ni berlangsung selama seminggu... aq selamat tiba ke Malaysia pada pukul 9.00 p.m hari rabu (30 november 2011).. huhu...

ni adalah antara gambar yang sempat aq snap masa kat sana... hehe...

sebelum bertolak (kat airport Penang)
the damn-big-stage

kostum silat.. hehe...
tersekat dalam trafik jam sebab banjir.. =.="
                                 
hotel tempat kitorang menginap...

sebelum tarian warna-warni Malaysia

Overall, program ni best sebab dapat mengeratkan silaturrahim antara pelajar 3 buah negara agar dapat mencapai satu komuniti yang aman serta stabil... ceh.. ayat tak-berapa-nak-skema... hahahaha...aq pun dah dapat ramai kawan indon ngan thailand.. hihihi...

notakepalalutut : gary, stop dancing and start studying!!! =.="
Read More
semalam anak2 borneo kat UniMAP yang tak balik bercuti buat satu event iaitu lawatan ke Bukit Merah Waterpark, Perak!! hehehe.. bas bertolak dari wang ulu pada pukul 7.30 pagi. on the way ke Bukit Merah tuh, kitorang singgah makan jap kat R&R gurun..

kitorang sampai ke Bukit Merah tu pun aq tak pasti pukul berapa... sebab aq tidoq.. huahahaha... ngantuk siot.. tido dah lambat, kena bangun sebelum pukul 7.. memang tak la kan~.. =.=" tapi aq agak2 masa tuh dah lepas pukul 12 tengah hari la~..

aktiviti pertama??

sesi fotografi bersama ikan..

amacam? sama tak muka kitorang? XP

aktiviti kedua??

sesi fotografi bersama papan tanda penunjuk arah



lepas tu kitorang pegi mandi2!! best wo.. aq tak la bawak kamera... basah karang... naya pulok... huhuhu~.. tapi memang best la... huhuhu~.. kalau korang nak tengok gambar2 kat bukit merah, sila search kat google k?..

siri jelajah semenanjung... where to go next?.. hehehe....

notakepalalutut : minggu depan nak g KL lak... ada show kat sana... show apa?.. jeng3.. hehehe...

Read More
hari jumaat yang lalu kan hari Malaysia... so, aq ngan kawan2 aq decide nak pegi jalan2.. kat mana??..

LANGKAWI!!!

dah lama aq ngidam nak pegi kat tempat tuh wo... kitorang bertolak hari khamis, balik hari sabtu petang... pegi 8 orang, 5 laki 3 pompuan... best giler weyh... pegi island hopping, naik kereta kabel lagik... fuuhhh... mantap...  satu hari nanti aq nak datang lagi bawak kawan2 aq yang duk sabah n family aq...

rasanya banyak giler benda nak cerita.. tapi, biar gambar je la yang menyampaikan cerita... zoom gambar kalau tak jelas gambar tuh tau...

bagi helang makan

x ingat lak apa nama pulau ni..

kat pantai cenang

kat jeti langkawi

sebelum bertolak pulang

sunrise... (sumpah best siot tgk sunrise kat lagkawi!!)

island hopping

kat pulau dayang bunting (tempat fon aq tenggelam.. T^T)

malangnya, kat tasik dayang bunting tuh, fon aq tenggelam... so, terpaksa la beli fon baru hari tuh gak atas arahan bonda... huhuhu~.. 

kat langkawi gak first time aq main bowling!! kat labuan dulu tak main sebab malu kat awek, takut2 terlebih malu sebab tak pandai main.. T^T

apa2 pun, aq happy giler sebab dapat holiday kat Langkawi!! XD

notakepalalutut : rasa macam tak nak balik perlis... XP

Read More
pagi tadi sebelum pegi kelas sempat lagi housemate aq download cerita fast and furious 5 ni.. giler gempak siot!! kereta dia sedap hingga menjilat jari kaki wo...

dah la 'the rock' ada masuk lak dalam citer tuh.. memang superb la... ditambah dengan sedikit aksi parkour, taktik rompakan yang super mantap, memang terbaik la!!




walaupun aq agak lambat, at least dapat gak tengok la... aq bagi 4 1/2 star la... tak boleh bagi banyak sangat... hehehe...

notakepalalutut : "how's being at another side of the poster?.."
Read More
entri ditaip pada pukul 9.45 pm pada 3 sept 2011.. hari ni memang super ceria!! hehehe.. mula perjalanan dari lumut jam 9 pagi... pastu singgah tempat latihan abang ipar aq.. abang ipar aq tuh kan navy.. ada satu tali tuh dia suruh aq panjat.. susah giler woo... aq tak sampai hujung tapi dia buat macam senang je.. huhuhu~

then sejam kemudian, stop makan kat R&R... makan nasi ayam... mantap!! hehehe~.. pastuh teruskan perjalanan dan kemudian makan lagi kat R&R mana entah.. makan kfc... huhuhu~.. pastuh jalan lagi... hahaha.. camtuh je la~..

sebijik tak?.. kah3!!

snap lagik.. kah3...

then dah sampai kat Chulan, aq kol UniMAP, tanya arah tujuan aq lepas tuh... dia suruh pegi kangar.. masa mula2 masuk Perlis tuh, aq dah 'terpesona'.. apesal penuh ngan kebun getah lak ni?? hahahaha... pastuh jalan lagi sket, sampai la kat pauh... aq nampak la kampus utama UniMAP tuh... 

mula agak eksited la kat situ... hihihi.. then aq 'terpesona' sekali lagi... apesal penuh ngan sawah padi lak ni???.. hahahaha... lantak la.. abang ipar aq gelak2 sakan sambil cakap,

"haa.. kalau ko cuti nanti, ko kerja la kat sawah padi tuh... toreh getah pun mantap gak.. hahahaha"

suka la dia sakat aq tuh... huahahaha... then nampak la petunjuk arah nak ke kolej kediaman Wang Ulu... aq kol UniMAP lagi skali dan tanya, 

"saya kena pegi kolej kediaman Wang Ulu ni ka encik..?"

encik tuh cakap,

"haa.... yer~.. ikut je petunjuk arah tuh... sampai kat sana nanti akan ada senior tunjuk awak stay kat mana.."

yang buat aq 'over teruja', kolej kediaman tuh letaknya kat penghujung jalan kampung!!! OMG... abang aq memang dah siap gelak dah time tuh... sabo2.. nasib baik dia tolong hantar... kalau tak, ________ (sila isi mengikut kreativiti anda..)

then sampai la kat kolej kediaman tuh... aq pun blur jap... mana senior yang kononnya nak tunjuk jalan ni??... maka aq mengambil langkah drastik untuk turun dari kereta dan tanya pak guard yang ada kat situ... then dia suruh tanya kat office... 

aq pegi la kat office... adui... tutup la pulak... then aq cari balik pak guard tuh.. pastuh pak guard tuh pegi la cari pihak yang berkenaan.. akhirnya ada sorang kakak fasi tunjuk aq jalan ke bilik... 

kat bilik tuh dah ada sorang mamat bernama faizul (kalau tak silap la..), asal negeri 9 katanya.. naik motor pegi kat UniMAP... lepasan politeknik (apesal aq cerita pasal mamat tuh lak ni??).. 

then malam tuh, aq dan mamat tuh pegi la makan kat kedai makan dekat2 situ... best gak makcik kedai tuh... peramah woo...

that's all that happen today... sok pagi jam 6.30 am akan ada bas tunggu kat depan hostel untuk bawak kitorang daftar... mantap disitu... harap2 aq dah bangun masa tuh.. muahahahaha...

notakepalalutut : semoga tak tertinggal bas esok.... huhuhu~..
Read More
ditaip pada pukul 11 malam 2 sept 2011.... hari ni lepak kat lumut, perak je pun... lepas solat jumaat tadi, abang ngan kakak ipar aq bawak pegi jenjalan.. 

first, pegi makan steamboat.. perrgghhh... gua cakap lu.. kenyanggilertahapmaktenukmengandung9bulan!!! huahahaha... fishball, daging, ayam, kerang, segala jenis makanan la, semua masuk dalam kuali tuh.. memang kenyang giler la~..

nyum3.. hehe~..

chef yang tak berapa bertauliah.. hehe~..

my sis & my cute little niece... ^^

lepas tuh abang ipar aq pegi poliklinik sebab nak beli ubat sapu, anak dia, Puteri Nurhawa sakit... aq memang ngantuk tahap gaban dah masa tuh sebab dah terlebih kenyang... masa tengah ngantuk2 tuh, mata aq sempat gak la melilau sekeliling.... AARRGGHH!!!!

aq nampak 7eleven!!! bukan 7eleven tuh yang buat aq eksited, tapi benda dalam kedai tuh... apa??.. KOMIK!! argghh!! mata aq tetiba segar giler... aq terus keluar dari kereta dan lari ke 7eleven tuh.. dan AARRGGHHH sekali lagi!! 

aq jumpa komik yang aq cari2 selama ni!! kijiya part 5 dan part 6.. huhuhu~.. terharu sangat2 dah ni... dah la murah giler!!! kat Labuan, 1 komik tuh harga RM9-10 la lebih kurang.. kat sini RM7.50??? WTFF??!! *pengsan jap

kijiya part 5

kijiya part 6

*bangun balik then kitorang gerak ke teluk batik... tapi tak stop pun.. abang ipar aq ajak aq round2 kat situ je pun... so tak sempat nak snap2 gambar.. huhuhu~.. then pegi pulau Marina... chantek wo, tapi still under construction... belum siap sepenuhnya lagi... tapi aq rasa tempat tuh ada potensi untuk maju... 

snap gambar sket kat Pulau Marina tuh..

jambatan masuk ke Pulau Marina..

pulau tuh buatan manusia, bukan pulau semulajadi pun... pulau tambak je.. huhuhu... pastuh balik rumah.. apalagi, balik pukul 7, aq bantai tido sampai jam 10++.. huahahahaha... 

esok pagi karang dah nak gerak ke Perlis.. tadi aq dah kol pihak Unimap, kata diorang, boleh stay kat hostel... kan aq daftar tanggal 4 sept... huhuhu~.. kawan aq yang dari kunak ngan Lahad Datu tuh pun nak stay hostel gak sok.. hehehe..

doakan perjalanan aq selamat... insyaallah...

notakepalalutut : penat2... =.="
Read More
okeh, kompom banyak benda aq nak cakap.. huhu~.. entri ni dikarang pada pukul 12.00 tengah malam.. maknanya dah masuk 2 september.. flight berlepas jam 12.00 tengah hari 1 sept 2011 tadi... mak?.. kompom nangis.. huhuhu~.. kakak ngan adik pun nangis gak... korang sayang gak kat aq yer~..? hahahahaha... gurau je...

gambar dalam tandas plane (saja nak cari pasal~..)

tiba di KLIA jam 2.30 pm.. aq pun kol la kakak aq sebab kakak aq yang duduk kat lumut, perak tuh nak mai jemput aq... astaghfirullahalazim... ada ke patut diorang tunggu aq kat airport AirAsia??.. aq dah habaq awal2 aq naik MAS... adus... sabo je la~.. hahaha...

abang ipar aq ada gak bawak adik dia, tapi lebih tua dari aq la.. so aq panggil dia kakak... huhuhu~.. then singgah jap kat R&R kat selangor tuh (aq lupa nama tempat tuh).. hahaha...  aq pun pegi la salah satu kedai kat situ... abang ipar aq suruh pegi beli lighter...

kat tempat aq, macis (atau orang kat semenanjung panggil 'mancis') dan lighter adalah benda yang sama... so aq pun cakap la~..

"bang, ada macis ka?"

"takder la dik... lighter ada la~.."

"ha??.. err.. bagi la lighter tuh.. =.="

hahahaha... agak malu gak la masa tuh... nasib baik la abang tuh ingat aq betul2 nak beli mancis... huahahaha.. kalau tak, sure dia gelak guling2... kah3....

anyway, bermula la tebiat beruk aq bila aq jumpa TOL!! huahahaha... sila jangan gelak.. aq pernah gak jumpa tol sebelum ni... masa PLKN kat selangor hari tuh.. tapi aq tak pernah tengok tiket transit tuh.. maka dengan penuh jakun aq snap gambar dengan beliau... kah3!!


okeh2... cukup gelak.. aq rasa lucu lak dengar nama2 tempat kat sini... tak banyak yang aq ingat, tapi banyak kali aq gelak... hahaha... contoh??..

sungkai

yang bermaksud 'buka puasa' dalam bahasa Sabah.. aq harap lepas tuh aq tak jumpa tempat bernama 'sahur', kalau tak, memang aq gelak kaw2 punyer la!!

batang berjuntai

adakah nama tempat tuh memang lawak atau cuma aq yang berfikiran lucah???... hahahaha... lantak la...

perghh.. penat dalam perjalanan toksah cakap la~.. memang ranap tulang belakang aq... tuh belum driver lagi tuh... huhuhu~.. sehari perjalanan wooo... oh ya, sebelum ni aq pernah dengar nama 'cool blog'... baru tadi aq jumpa kat Giant!! serius excited... hahahaha... aq tak boleh amek gambar cool blog tuh sebab fon aq low bate.. huhuhu~..

ni la rupa coolblog tuh... (ada yang tak tau ke??.. =.=") 

okeh jap2.. korang pernah masuk pangkalan TLDM kat lumut tuh tak??.. pergghhh.... giler luas woooo... siap ada 3 traffic light lagi, pejabat pos, hospital, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah... memang superb la!!!

dah3... penat giler dah ni... aq nak membuta dulu... gudnite~..

kepada blogger sekalian, aq mungkin tak balas komen korang sampai la aq tamat orientasi kat universiti nanti... kalau korang nak datang lepak kat blog aq, terserah.. thanks sangat2 aq ucapkan sebab sudi datang... insyaallah, bila dah selesai orientasi nanti, aq akan keep up balik ngan komen korang...

 notakepalalutut : super penat~.. T^T
Read More

hahaha... macam nak buat cerpen la pulak... pukul 11.55 p.m pada 31 ogos 2011... bermulanya detik 12 tengah malam,makin dekat la countdown aq nak tinggalkan rumah tercinta aq ni... dah 4 bulan aq stay sini sambil ngadap blog buruk aq ni..

khamis aq bertolak ke KL, jumaat kakak aq balik kota kinabalu sebab nak sambung study dia kat UMS... hari ahad lak adik aq balik ke Lahad datu untuk sambung skola dia kat asrama penuh... kakak aq yang 1st lak tak dapat beraya kat rumah tahun ni sebab suami dia ada kursus (askar laut)..

tinggal la mak aq ngan atok aq yang sakit tuh ditemani oleh encik kitting.. hhmmm.. can't do anything 'bout it.. aq memang dah tak tinggal lama kat rumah sejak tingkatan 1... tingkatan 1 sampai 5 kat asrama penuh.. lepas SPM lak masuk PLKN kat Selangor... balik dari PLKN tak sampai 2 bulan dah masuk matrikulasi labuan... kali ni la paling lama aq stay kat rumah.. 4 bulan je pun.. huhu~..

barang belum packing habis lagi ni... selipar belum masuk lagi.. laptop dan segala alat eletronik pun belum sumbat lagi.. charger fon, cecair contact lens... benda2 kecik je, tapi takleh tinggal... raket tenis ni agak2 nak bawak ke tak yer..? hhmmm...

berat lak hati aq nak tinggalkan rumah ni... selama ni aq takder kat rumah, adik-beradik aq tolong mak kat rumah.. skarang, takder sorang pun lagi nak tolong mak... selama 4 bulan ni pun, aq dah cuba yang terbaik untuk tolong mak.. kalau ada yang tak siap lagi, sori yer mak..?


mak pulak sakit sekarang ni... demam... aduss.. macamana aq nak bertolak dengan hati yang tenang ni..? mak, sembuh la cepat... huhuhu... tadi suami mak aq@asip datang sekejap je... nak jumpa aq katanya.. tak sampai 5 jam, dia dah bertolak pulang ke Lahad Datu (LD)... hhmmm...

aq selalu tengok orang yang nak pegi universiti, bapak diorang hantar sampai ke airpot.. aq lak, bapak aq tak hantar pun.. terkilan?.. boleh la... tapi apa boleh buat... dia tinggal tempat lain... kerja melambak pulak.. dah la raya pertama pun tak datang...

aq sambil baring ni mata dok melilau.. pikir apa benda tak masuk dalam bagasi ni... takut tertinggal pulak.. naya karang.. bukan dekat wo.. nak pegi perlis tuh... at least kat sana nanti tak la kelam kabut nak beli barang semua...

kepada geng2 Tawau, sori la... aq tak join pagi tadi... aq ingat nak spend time sikit ngan family... maklum la. sok dah nak bertolak... sori sangat2.. 

kepada bakal student UniMAP dan senior2 kat UniMAP, i'm coming~~... hehehe.. kalau terserempak ngan aq, jangan la sombong2 lak yer~.. huhuhu... tak kenal??.. aduih.. haa.. ni muka aq... ce cari nanti, kot2 terjumpa.. keh3..


eh!! err... samurai tuh aq tak bawak pegi perlis tau... hehehe...


haa... ni la muka aq latest.. hehehe.. kalau korang tak pasti orang yang korang nampak nanti aq ke tak, korang cakap,

"ko gary ke?.. cuba buat muka yang macam kat blog tuh"

haa.. maka aq buat la gaya muka tersebut.. amacam?.. hahahahahaha... kepada warga SABAH, kalau aq balik sabah nanti cakap loghat semenanjung, korang tampar aq laju2 okeh?.. hahahaha... bah, sudah2 la layan ngarut ni... 

kepada blogger sekalian, aq mungkin tak balas komen korang sampai la aq tamat orientasi kat universiti nanti... kalau korang nak datang lepak kat blog aq, terserah.. thanks sangat2 aq ucapkan sebab sudi datang... insyaallah, bila dah selesai orientasi nanti, aq akan keep up balik ngan komen korang...
Read More

memang banyak alasan yang diberi apabila ditanya,"kenapa anda berblog?".. memang wujud macam2 alasan yang kekadang munasabah kekadang macam tak logik..  lantak la... sukati kita la nak buat blog ke tak kan?.. namun ada beberapa situasi yang aq rasakan blog ni merugikan..

1. bila terlalu banyak masa dihabiskan dengan blog..


kekadang dalam sehari tuh boleh habis 8-9 jam jugak la mengadap blog.. kalau korang2 yang ada internet connection yang lajutahapemaktenuktergoleksanasini, best la.. sekali klik je, beberapa saat je dah habis loading.. kalau mangsa broadband cap siput macam aq?.. lepas klik link tuh, pegi makan, buang air besar, lepak2 sejam dua ngan kawan pun belum habis loading.. (tuh dah hyper lembab tuh)..

maka kekadang ada manusia yang cakap..

"alah.. lebih baik aq duduk depan blog daripada buang masa lepak sana sini, hisap ganja, buang anak, buat anak, blablabla..."

aq tau... aq tau....

"tapi kan lebih baik tolong mak ke, abah ke kat rumah atau kat kebun... lepak ngan kengkawan pun sebenarnya digalakkan sebab mampu meningkatkan skil 'public relation (PR)' korang... tapi lepak sekali sekala tuh orait la.."

maka lebih baik aq rasa kalau ada jadual untuk kita.. bila kita sepatutnya berblog.. cari la masa yang sesuai... kekadang mak bapak kesian nak mintak tolong kat kita sebab tengok kita tengah syok gila online..

kalau mengadap blog 24 jam pun tak boleh gak... social life kena jaga... social skill penting..

2. bila blog bayar gaji kat kita..


paham tak maksud aq?.. bila kita berblog ni ibarat makan gaji... ibaratnya blog kita ni bayar gaji kat kita.. bila tak dapat update blog... mula la resah... pening kepala tak tau nak update apa... macam tak siap kerja yang bos suruh siapkan..

apa yang rugi kat situ??... yer la, free2 je kita pening kepala... blog yang pada awalnya ditubuhkan dengan niat kerana minat, akhirnya menjadi beban... kenapa harus menjadi beban?.. tak boleh ke kita update blog bila kita nak je?..

kalau la sehari kita tak update, tetiba ada 1346 message kat facebook kita, diorang tanya,

 "apesal hari ni tak update?"..

perghh.. kalau macam tuh aq pun runsing bila tak update blog... ni tak, takder pun sebenarnya orang kesah kita update blog ke tak, kita je yang gelabah sangat... kalau dah terdesak sangat nak update sampai buat entri macam ni;

"hari ni aq masak nasi... ok tu je la.. takder idea nak update apa hari ni..bye.."


tak boleh jugak... kesian orang loading blog kita lama2, last2 tuh je yang kita update.. tak kesian ke kat mangsa broadband cap siput macam aq?.. tak kesian ke?.. T^T.. lama tau nak loading blog tuh... walaupun update pasal diri sendiri, update la panjang sket.. berbaloi gak tunggu loading lama2 tuh..

so, jangan la berblog macam orang makan gaji... bila ada idea, update je la... ni nasihat kat orang yang tak pandang trafik la... kalau korang mementingkan trafik kat blog korang, teruskan... semua orang ada keutamaan dalam berblog kan?..

3. bila blog menjadi 'batu api' perbalahan dan fitnah..


perrgghh... rugi2... buat blog ni sebenarnya boleh buat kawan serata dunia... macam aq, sekurang-kurangnya aq kat UniMAP nanti, aq dah kenal sorang senior aq iaitu abang freaky.. kah3... all thanks to blog!! kalau bukan sebab blog, sampai skarang la aq masih tak bertegur sapa dengan miirah walaupun dah lama tau kewujudan masing2... hahaha...

maka amat rugi bila kita menjadikan blog sebagai 'gelanggang gusti'.. aq juga sebenarnya tak gemar membaca entri berunsur gossip artis sebab aq rasakan seperti kita berniat untuk menjatuhkan artis tersebut.. biarkan dia..

sepasang artis bercerai, so??.. pakcik aq pun bercerai gak... ko tak nak masukkan dalam blog ke?.. akhil khay kahwin lagi, so?? bapak aq pun kahwin lagi... siap kahwin 3 lagi... ko tak nak masukkan dalam blog?..

mereka pun manusia jugak... tak lepas daripada salah.. cuma mereka kerja sebagai artis... so, nilai dan sentiasa la update dengan hasil seni mereka, bukan urusan peribadi mereka...

bila gossip tuh tak betul, apa jadi??.. haaa... dah jadi fitnah... fitnah tuh besar dosanya korang tau tak?.. bayangkan dengan fitnah tersebut korang dapat 358 pageviews... Astaghfirullahalazim... kalau makcik sebelah rumah yang memfitnah, setakat 10, 11 orang yang dengar tak jadi kes sangat kot... korang dah menyebarkan FITNAH!!!

kesimpulan

tapi biasa la manusia... kerana minat kadang2 kita sanggup mengorbankan apa saja.. aq pun minat berblog, macam korang jugak... tapi jangan sampai kita diperhambakan oleh blog... biar kita yang kawal blog, jangan blog yang mengawal kita~..

notakepalalutut : suka pulak aq buat entri panjang skarang ni... huhuhu~
Read More

sedar atau tak, dah berapa lama korang aktif kat dunia maya ni?.. setiap benda kat dunia maya ni memang ada risiko yang tersangat besar.. kerana dunia maya, ada orang yang kena saman sampai berjuta-juta... malah ada yang meringkuk dalam penjara... 

"tak percaya la.. takder bahaya pun.. ko saja panaskan topik untuk buat entri..."

tak percaya??... cis... ni contoh2 berdasarkan pengetahuan aq.. cuba bidas kalau berani... hehehe...

1.  kes adinda Evans (maaf.. tak berniat untuk mengungkit kes yang sudah lerai.. sekadar contoh).. kerana 'keberanian' beliau (tapi aq anggap tuh 'kebodohan'), akhirnya beliau terperangkap disebalik jari-jemari beliau sendiri... please... jangan anggap semua orang mampu terima pendapat korang... tak semua orang jahat.. yang alim pun ada... yang konon2 alim pun ramai... 

rambut sama hitam, hati lain2.... berfikir la sebelum bertindak... pastikan kita membuat kenyataan di alam maya dalam keadaan waras tanpa sebarang gangguan emosi... jangan sampai minat akhirnya memakan diri.. kalau dah sangap sangat nak jadi artis, banyak lagi cara lain...


2. disaman kerana menyebarkan fitnah... well... kebanyakan blog politik... aq tak banyak nak ulas pasal yang ni... sebab aq tak berapa join perjuangan parti politik ni... tapi, sebaiknya patuh la kat undang2 dalam berblog ni... ingat duit nuffnang korang tuh mampu ke bayar saman korang?... huhuhu....

3. isu bertudung vs tak bertudung... gara2 minah tak bertudung tuh buat persoalan berani mati, akhirnya beliau  terjerat dengan kata2 sendiri... persoalan agama ni, jangan dicabar... sama macam kes adinda evans tadi... hhmmm... 

akibatnya, komen2 tersebut di 'printscreen' oleh para blogger... dan diletakkan di blog mereka... bayangkan la wahai 'Tini Pinky', kau dikutuk di setiap pelusuk Malaysia!! tahniah!! engkau telah aq nobatkan sebagai artis.... kah3...

4. kes haram halal... haaa... yang ni aq pernah buat.. pasal starbuck haram tuh.. baru2 ni pasal kes simplysiti haram pulak (yang ni aq tak buat da..) haish... aq kalau pasal sebar benda halal haram ni, aq memang undur diri.. maaf la, jujur aq katakan... aq malas nak siasat dan aq takut menyebarkan sesuatu yang aq sendiri tak pasti kebenarannya...

tak takut ke weyh??.. korang sebenarnya dah berpakat menyebarkan fitnah tanpa disedari... dalang sebenar perbuatan terkutuk tersebut ketawa je sebab berjaya tipu ramai orang... apa yang terjadi kat dunia maya ni sebenarnya 'berantai'.. 

korang sebar pasal benda tuh, then akan ada orang yang sebar gak benda tuh sebab terbaca 'fakta' yang korang sebarkan.. dan akhirnya?.. BOOMM!!! panazzz.... benda yang tak betul korang sebar... then bila dah sedar bahawa benda tuh tak betul, mula la gelabah dan padam entri tersebut sebab nak cover malu... kah3... manusia2..

banyak lagi la.. kalau aq list kat sini, sampai esok pun tak habis... huhu~..

"so?.. apa la point ko tulis entri panjang2 ni?.."

well, sedar la wahai bangsa ku... start je jari korang bergerak kat atas keyboard laptop/komputer, segala-galanya mempunyai risiko... ko tulis entri kat blog pasal ko sakit perut pun, ko berisiko mendapat komen seperti ini ;

"hoi!! sakit perut pun nak cerita ke??... **** la..." 

"kambing aq pun sakit perut wei... takder la kecoh macam ko.."

"***** **** ****** ***** *****!!!" (ni dah terlebih kasar dah ni...)


hahaha.... korang still bebas meluahkan pendapat mahupun rasa korang... just jangan buat sesuatu yang akhirnya akan membuatkan korang menangis tak sudah... sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian?.. too late...

notakepalalutut : aq pun tak terlepas dari kesalahan2 tersebut... sama2 la kita muhasabah diri...
Read More
pendek vs panjang (tolong jangan fikir bukan2.. XP)

well, dah banyak pendapat yang aq baca tentang yang mana satu better, entri pendek atau entri panjang... hhmmm...rasanya tak salah kalau aq pun nak luahkan pendapat aq tentang perkara ni...

well, bagi aq dua2 tak salah kalau kita merujuk kepada jenis pembaca yang datang ke blog kita... bagi aq, terdapat 5 jenis pembaca... mungkin dalam skop korang lagi luas.... tapi yang aq terpikir cuma 5 jenis ni;

1. pembaca yang membalas kunjungan...


well, of course mereka terdiri dalam kalangan blogger.. korang datang komen entri mereka, mereka datang komen entri korang... mungkin terdapat segelintir antara mereka yang memang baca entri korang sampai habis... SEGELINTIR.... sebab believe it or not, mereka memang nak blah cepat sebab banyak lagi blog lain yang perlu mereka terjah...

kebanyakan mereka hanya mencari point2 tertentu yang boleh dijadikan komen... malah terdapat komen yang tak masuk akal dan jauh menyimpang dari tajuk (nampak sangat tak baca).. kalau tak nak baca pun, agak2 la... biar la komen tuh ada sangkut2 sket ngan entri...

kebanyakan pembaca jenis ni lebih suka kalau entri korang pendek.. tak payah dia pening2 nak komen.. sebab bagi mereka (pengkomen bijak), entri panjang biasanya mempunyai maksud tersirat tertentu.. so, mereka tak nak nampak bodoh dengan memberi komen yang bodoh dan tak berkaitan...

contohnya: kat awal2 entri dia cakap macam ni..

"bestnyer... hari ni bapak aq belikan aq iphone... memang dah lama aq nak.."

dan ditengah-tengah entri tuh rupanya;

"tiba2 aq terbangun... aduh.. mimpi rupanya... hahahaha..."

tetiba ada orang komen;

"wah... best la... bapak awak beli kat mana iphone tuh?.."

hahaha... nampak sangat dia tak baca habis.... so, entri pendek akan mengelakkan beliau terjebak dengan jerat entri tersebut... hahahaha....

yang penting dia cari point untuk komen, thats more than enough... aq selalu gak tergolong dalam kalangan pembaca ni... yer la... aq pun manusia gak... tak la mulia sangat... sebab banyak gak kunjung balas yang aq belum buat... T^T..

2. pembaca yang minat dengan penulisan korang...

yang ni adalah golongan pembaca yang minat stail penulisan korang... mereka akan baca setiap ayat korang, teliti setiap huruf korang dan hanya berhenti minum setelah ayat korang mencapai titik noktah!! hehehe... untung la kalau ada pembaca camni kat blog aq..

yang ni pun sebenarnya tak kesah entri korang panjang atau tak... bagi mereka, entri korang memang super best... mungkin entri korang pendek, tapi berjaya membuat beliau gelaktergulinggulingsampaikesempadanthailand.... mungkin entri korang panjang tapi setiap perenggan korang mampu menarik minat beliau untuk terus membaca dan menyelesaikan persoalan yang tersirat disebalik entri tersebut...

tapi mungkin pembaca sebegini lebih gemar korang buat entri panjang2... sebab mereka tak puas membaca hasil nukilan korang.. bagi diorang, membaca entri korang adalah satu kepuasan yang maksima!! (ni dah melebih ni..)

3. pembaca yang kenal/rapat ngan korang

yang ni terdiri daripada kengkawan, keluarga mahupun aweks awok2 korang... hahaha... secara ringkasnya, mereka ni 90% akan baca entri korang sepertimana pembaca golongan kedua.... yer la... diorang akan lebih feel membaca entri korang sebab diorang kenal korang...

so, ibaratnya mereka tahu 'nada' dan 'intonasi' yang digunakan kat dalam satu entri tuh... mungkin mereka mahu cuba mengenali korang dengan lebih mendalam... luahan korang kat blog akan membantu mereka kenal hati budi dan tahu perasaan korang...

so, mereka juga tak kesah entri korang panjang atau tak... mereka memang suka baca entri korang... huhuhu...

4. pembaca yang mencari informasi...


orang yang tiba ke blog korang hasil pencarian kat google... mana la tau kan rezeki korang bagus, tanpa korang sedari (chewah ayat) rupanya entri korang berada antara top carian google...

contoh la dia search kat google "cara menghilangkan sakit kepala ketika sedang berpuasa pada hari yang ke 21".. hah!! ngam2 korang je yang buat tajuk pelik camtuh... sekali dia masuk blog korang, korang tulis camni;

"nak hilangkan sakit kepala??... hentak je kepala korang kat dinding... HAHAHAHA"

TAMAT

WTF!!! dah la lama gila aq loading blog ko sampai anak kambing aq pun dah beranak empat, cenggini je ko tulis???... saitan!! (syaitan ataupun setan, pilih la yang mana korang rasa sopan.. XP)

maka beliau yang dah memang sedia pening kepala akan menghentak kepala beliau kat dinding simen  rumah beliau sehingga beliau arwah... haa.... tak sempat sambut raya... saper nak jawab??..

maap dah lari dari tajuk... main point is, mereka nak korang buat entri panjang... sebab tujuan mereka nak cari maklumat yang lebih mendalam tentang topik tersebut... huhuhu....

5. haters A.K.A anonymous...

hahahaha... golongan ni peduli hapa entri korang pendek ke panjang, memang dia akan kutuk kaw2... huahahaha... no kompromi...

kesimpulan...

tak salah buat entri panjang ataupun pendek.. terpulang kat korang.... jangan sekat idea korang... kalau rasa2 idea korang tuh perlu diekspresikan secara panjang lebar, JUST DO IT!! cuma jaga batas... kurang pendek takper asalkan jangan kurang ajar... hehehe....

notakepalalutut : ada pembaca jenis lain lagi ke?.. huhuhu...
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama