APA ITU BOUNCE RATE

5 comments



APA ITU BOUNCE RATE? | pernah dengar tak tentang bounce rate? benda ni mungkin dah ramai orang yang dah tau. dan untuk blogger yang dah lama bergiat dalam bidang blogging, bounce rate bukanlah sesuatu yang asing bagi mereka. bounce rate penting bagi mereka yang sedang berusaha meningkatkan rank blog mereka, dan juga mengejar earning melalui blog mereka.

APA ITU BOUNCE RATE?

"bounce rate is the percentage of single-page visits"-google analytic 

maksudnya, bounce rate ni adalah berapa peratus pembaca blog korang yang meninggalkan blog korang selepas membaca hanya 1 page kat blog korang, tanpa menjenguk ke bahagian lain dalam blog seperti static pages mahupun entri lain. semakin tinggi bounce rate blog korang, maknanya ramai pembaca blog yang meninggalkan blog korang selepas membaca hanya satu entri atau hanya menjenguk homepage korang.

SEBAB BOUNCE RATE TINGGI

1. aktiviti blogwalking pantas - sekiranya korang kerap follow blog lain dengan konsep 'I follow U, U follow me back', maka tak hairan la bounce rate korang tinggi. mungkin pembaca yang singgah sebentar tu datang ke blog korang untuk follow blog korang balik mahupun datang untuk follow blog korang, dan mintak korang follow diorang balik. 

2. penggunaan widget linkwithin - hasrulhassan.com ada membincangkan tentang penggunaan widget linkwithin yang meningkatkan bounce rate. korang boleh baca entri beliau yang bertajuk 'linkwithin merugikan trafik tinggikan bounce rate'. 

3. blog tidak ber'niche' - blog yang tidak mempunyai niche juga berkemungkinan tinggi untuk mendapat bounce rate yang tinggi. contohnya, seorang pembaca sedang mencari ilmu mengenai SEO blog, dan beliau menemui sebuah blog yang mempunyai niche mengenai SEO blog. tentunya pembaca tersebut akan membaca entri-entri lain blog tersebut untuk memahami dengan lebih mendalam mengenai ilmu tersebut. 

berbeza dengan blog yang tidak mempunyai niche. contohnya, seorang pembaca mencari ilmu mengenai SEO blog, dan beliau menemui satu blog yang mempunyai entri yang sangat bagus dalam penerangan mengenai SEO blog. tetapi entri lain dalam blog tersebut adalah entri mengenai bola sepak, isu semasa, mahupun entri personal. oleh itu, pembaca tersebut tidak berminat untuk membaca entri lain dalam blog tersebut, lalu meninggalkan blog itu. maka menyumbang kepada bounce rate blog.

4. link dibuka pada page yang sama - yang ni ramai orang tak tahu. apabila kita klik mana-mana link kat sidebar ataupun dalam entri, adalah lebih elok kita set link tersebut kepada 'open in new tab'. sekiranya kita buka link tersebut pada page yang sama, bilangan bounce rate akan meningkat. baca entri di denaihati mengenai faktor ini. 

5. blog tidak mesra pelawat - ini adalah antara faktor yang dilakukan oleh kebanyakan blogger. jangan terlalu mengikut kehendak korang dalam pengisian blog. lagu, video, gambar segala keturunan keluarga kat sidebar. benda-benda ni berkemungkinan besar akan melambatkan loading blog. pembaca suka blog yang ringan. jika blog korang mengambil masa yang lama untuk load, pembaca mungkin tidak sanggup menunggu blog korang habis loading, lalu meninggalkan blog korang.

CARA MENGURANGKAN BOUNCE RATE

untuk mengurangkan peratus bounce rate korang, korang elakkan je la daripada melakukan 5 perkara di atas yang menyumbang kepada bounce rate dalam blog korang... :3

KESAN SEKIRANYA BOUNCE RATE TINGGI

google adalah enjin carian yang sangat teliti demi memuaskan hati para penggunanya. pelbagai algoritma seperti google penguin dan lain-lain untuk memastikan pengguna google search mendapat apa yang mereka cari secara tepat, menjadikan google sebagai enjin carian yang top, berbeza dengan enjin carian yang lain.

apakah kesan sekiranya google mendapati bounce rate blog korang tinggi? ini akan menyukarkan entri korang untuk muncul pada top page dalam SERP (search engine results page). ini kerana google menganggap blog tersebut tidak mempunyai entri yang membantu pembaca dalam mencari maklumat yang dikehendaki. google juga menganggap blog/entri tersebut kurang menepati keyword yang dicari pada enjin carian google.

kalau korang tak pernah dapat buffered earning daripada nuffnang, mungkin inilah puncanya... :)

KESIMPULAN

maka, berusahalah untuk merendahkan bounce rate blog korang. pada ketika aku menulis entri ni, bounce rate blog personal aku adalah 78.26%!! pergh.. nampaknya agak terlambat aku mendapat pengetahuan mengenai bounce rate ni. harap-harap korang yang membaca entri aku ni, sempat la selamatkan bounce rate blog korang sebelum menjadi parah macam bounce rate blog aku... huhu~..
Previous PostCatatan Lama Laman utama

5 ulasan

  1. This is my first time knowing it even I've been a blogger for a few years. Hahaha. Thank you brother for your helpful input about bounce rate. But anyway where can we search our bounce rate at?

    BalasPadam
  2. wow...thanks gary. entry yang sangat berguna untuk newbie macam saya. dah la nk reg nuffnang asik prob je huargghh

    anyway salam perkenalan ye. jemput singgah ke blog saya juga :)

    BalasPadam
  3. Baru tahu widget linkwithin tu pengaruhi bounce rate. Thanks so much for the info.

    BalasPadam
  4. info yang bagus. Yup memang selalu tengok bounce rate blog supaya tak tinggi. Biar org dtg blog..melekat lama-lama bukan touch N go..

    BalasPadam
  5. baru tahu gakss, tp.................. akaun nuffnang ade msalahhh, argh, kne rest smeua, fuhhh, dh dua kali kol nuffnang malaysia, sobs !

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)