apa itu google penguin?

9 comments
google penguin
APA ITU GOOGLE PENGUIN | google penguin? apa tu? google penguin ni adalah satu lagi algoritma enjin carian terkenal yakni google, dilancarkan bermula 24 April 2012. bagi blogger yang jujur dalam penulisan blog dan tidak menggunakan sebarang trick untuk naik dalam SEO, korang patut mula risau sebab google penguin kini mula bertindak!

sebelum ni, google sudah pun mempunyai algoritma untuk enjin carian mereka, yang mereka beri nama google panda. tapi tak lama selepas google panda dilancarkan, mereka mula melancarkan google penguin. nampaknya google sudah semakin tegas dalam menjaga reputasi mereka
APA ITU GOOGLE PENGUIN?
google penguin adalah algoritma yang dihasilkan oleh syarikat google untuk memberkas serta menjatuhkan laman-laman web yang menggunakan 'jalan singkat' untuk meningkatkan SEO blog mereka melalui keyword stuffing dan link schemes. mereka telah menggunakan cara yang tak bermoral untuk menaikkan pagerank mereka, dan mereka tak layak mendapat pagerank yang tinggi sedangkan isi blog mereka lebih kepada link spam.

contoh keyword stuffing 
contoh link spam
KEBAIKAN GOOGLE PENGUIN
dengan adanya google penguin ni, pengguna google search seperti kita tak akan sesat lagi ke mana-mana blog yang takder kaitan langsung dengan apa yang kita cari. kita taip benda lain, tapi lain yang kita jumpa. kadang-kadang laman web yang kita jumpa tu takder kaitan pun dengan apa yang kita cari. cari pasal resepi masak-masak, dapat cara nak tukar lampin bayi. erk?

so, lepas google penguin ni keluar daripada sangkarnya, diharapkan hasil pencarian google akan lebih berkualiti. hehe...
TERKENA GIGITAN GOOGLE PENGUIN?
korang rasa blog korang bersih daripada sebarang penipuan dan link spam? rileks... google ada menyediakan borang feedback untuk korang memberi maklumbalas sekiranya korang rasa blog korang tak sepatutnya terkena gigitan google penguin. korang boleh dapatkan borang tu kat sini;

sekiranya korang terjumpa blog yang menggunakan taktik-taktik kotor yang aku terangkan tadi, tapi tak terkena efek google penguin, korang boleh buat laporan kat;
CARA MENGELAKKAN TERKENA GIGITAN GOOGLE PENGUIN
1. elakkan teks dan link tersembunyi,
2. elakkan menggunakan redirect tersembunyi
3. jangan hasilkan entri/blog dengan kata kunci yang tidak releven
4. jangan hasilkan entri/blog, domain dan sub-domain dengan isi yang sama/duplicate

ada banyak lagi cara. satu cara yang pasti adalah, berblog dengan jujur... :)
kesimpulan
sebenarnya banyak lagi kelemahan dalam google penguin ni. hasil kerja sang penguin tidaklah begitu tepat. masih banyak blog yang menggunakan keyword stuffing dan link spam masih bebas bermaharajalela di rank yang tinggi dalam google search. tetapi diharapkan pada masa akan datang, pencarian google akan lebih berkualiti.

blog aku ni pun sebenarnya dah terkena gigitan google penguin ni. ada beberapa entri aku yang sebelum ni muncul kat page 1 dalam enjin carian google, tiba-tiba jatuh. kalau setakat jatuh ke page 2 atau 3, boleh terima la... ni dah jatuh ke page 5-6... huhu~.. mungkin sebab sebelum ni aku guna widget busuk.org.. sebab tu la kot. huhu~...

sumber carian: sumber 1, sumber 2, sumber 3

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

9 ulasan

  1. penguin hanya mencari blogger yang nakal aja kan hehe makasih iinfonya gan

    BalasPadam
  2. bagus jugak applicationyg baru nii.. at least bila search apa2 nanti, dapatla info yang berkualiti.. :)

    BalasPadam
  3. @jay boana : hahaha... makanya jangan jadi blogger yang nakal ya sobat... :)

    BalasPadam
  4. @ZWAN SABRI : yup... harap-harap macam tu la... :)

    BalasPadam
  5. rasa comel pn ada juga dengan google penguin ni..tq

    BalasPadam
  6. harap2 blog2 TIA tak nakal .. hehee ..

    BalasPadam
  7. @Aziz Syaidahtul : hahahaha... memang agak comel la.. kah3..

    BalasPadam
  8. @Ini Kisah Tia : tak la~... blog tia baik... hihihi~..

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)