Gideon Sundback

3 comments
google homepage today

Gideon Sundback? siapa Gideon Sundback? kalau kita tengok homepage google hari ni, kita akan nampak satu zip gergasi kat situ... haa.. apa kaitan Gideon Sundback dengan zip gergasi di homepage google tu?

hari ni google telah meraikan hari ulangtahun kelahiran Gideon Sundback yang ke 132 tahun. beliau dilahirkan pada 24 April 1880 di Ödestugu Parish, Jönköping County, Småland, Sweden dan meninggal dunia pada 21 jun 1954, iaitu ketika beliau berumur 74 tahun, di Meadville, Pennsylvania, United States. beliau adalah anak kepada Jonas Otto Magnusson Sundbäck dan Kristina Karolina Klasdotter

sekali lagi, siapa sebenarnya Gideon Sundback ni? beliau adalah manusia pertama yang mencipta zip di dunia ni. haa.. zip seluar korang, jaket korang, beg kesayangan korang, beliau la yang cipta. 

"Beliau meningkatkan jumlah elemen pengancing dari empat per inci sampai sepuluh atau sebelas. Penemuannya memiliki dua baris gigi berhadapan yang ditarik ke dalam satu bahagian dengan gelangsar, dan meningkatkan pembuka untuk gigi yang dipandu oleh gelangsar. Pada tahun 1914 Sundback mengembangkan sebuah versi baru dengan kode nama “No Hookless 2“, yang merupakan logam ritsleting modern seperti yang kita kenal sekarang ini. Atas penemuannya ini, beliau dihadiahkan paten Amerika Serikat no. 1219881 untuk “Fastener Separable” dikeluarkan pada tahun 1917."- ygmenarik.info

itulah sedikit kisah disebalik kejayaan beliau... jangan anggap remeh walaupun zip tu kecik je.. ingat senang ke nak buat? huhu.. susah woo... sekarang, apa kata korang cari pulak saper pencipta straw yang korang dok pakai untuk minum tu... saper?.. hehe.. korang cari la.. aku pun tak tau... :3

gideon Sundback
rekaan zip beliau

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

3 ulasan

  1. sampai sekarang zip tu masih digunakan..:D

    BalasPadam
  2. tak de dia tah kita pakai ape untuk tutup bende yang menggunakan zip tu kan.

    BalasPadam
  3. owh.. ptt la kt gogel tuh gmbr zip gedabak...

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)