tutorial sembunyikan widget di static pages

1 comment
korang tau kan static pages? kalau kita bukak static pages kat blog orang, blog tu akan loading balik termasuk la widget kat sidebar dan footer kan? bagi aku, widget-widget tu tak perlu muncul kat static pages sebab orang tak bukak static pages untuk tengok widget tu. buat apa? kat homepage tadi kan dah tengok dah widget tu semua.

static pages tanpa widget

so, macamana nak sembunyikan widget-widget kat static pages?..

login akaun blogger korang > Template > tekan 'Backup/Restore' > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates 

tekan Ctrl+F atau F3, dan cari kod ni:
</head>

 copy kod kat bawah ni, dan paste kat atas/sebelum kod </head> tadi :

<b:if cond='data:blog.pageType == "static_page"'>
<style>
.sidebar,.footer {display:none;}
#main-wrapper{width: 95%; float: none; margin: 0 auto;}
</style>
</b:if>


tekan 'save template.. dah siap... semoga berjaya yer~.. :)


Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

1 ulasan

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)