tutorial redirect blogger static pages ke website lain volume 2

8 comments
sebelum ni aku ada post entri tentang tutorial redirect blogger static pages ke website lain. cara itu memerlukan korang tambah kod pada html template korang. tapi sejak blogger dah upgrade, korang dah tak perlu tambah kod tu untuk redirect blogger static pages ke website lain. korang hanya perlu jalani simple step.

sebelum tu,
"apa tu redirect blogger static pages ke website lain?"
kalau korang klik static page (aku ada terangkan apa itu static page di entri ni) tu, dia akan bukak satu page lain, tapi still dalam blog korang kan? contohnya korang klik pages 'artwork' aku, dia akan bukak satu pages lain dalam blog aku yang menunjukkan karya-karya aku kan?

tapi macamana nak buat, bila korang klik page 'artwork' aku tu, korang akan terus dibawa ke blog aku yang lain? aku tak tau la korang faham atau tak, tapi try buat dulu la~..

caranya macam ni :

login akaun blogger korang > pages > new page


klik 'web address'


lepas tu akan muncul popup window, letak nama page korang kat 'page title' dan letak url korang nak redirect page tu ke laman web mana..


klik 'save'


dah siap!! sekarang, korang pegi ke blog korang, page tu akan muncul kat page korang. klik page tu, dan korang akan terus pegi ke laman web yang korang isi kat ruang 'web address (URL)' tadi.

selamat mencuba.. :)
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

8 ulasan

  1. aku still guna paparan dashboard yg lama...
    ada buat page baru baru2 ni...tpi x pasan ada ke x mcm yg ko kongsikan ni.mungkin dlm paparan yg baru je ni kot...

    BalasPadam
  2. sama mcm Apan. still guna yg lama. nak guna yg baru ni, rasa serabut je. tu yg tukar balik kpd interface lama.

    btw, nice tutorial. suka ♥

    BalasPadam
  3. aku nie lembab sikit bab2 nie.. hehe

    BalasPadam
  4. nice tips! gary, boleh sy tau mcm mana nak buat FB like box yg ada gambar mcm kat blog gary ni..?

    BalasPadam
  5. nanti klu abg nk tukar domain..abg akan mtk gary ajarkan ok

    BalasPadam
  6. owh..ingatkan macam letak page baru.

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)