tutorial butang send dan like facebook untuk setiap entri blog

7 comments
macamana nak letak butang send dan butang like facebook pada setiap entri di blog korang?

macam ni haa...
macam ni..

login akaun blogger korang > Template > tekan 'Backup/Restore' > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates 

copy kod kat bawah ni :
<!-- butang like+send facebook untuk blog --><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' action='like' layout='button_count' expr:href='data:post.url' font='' send='true' show_faces='false' width='450'/><!-- butang like+send facebook untuk blog --> 

kalau korang nak letak button like dan send tu kat atas entri korang/ kat bawah tajuk entri;

 tekan Ctrl+F atau F3, dan cari kod ni :
<div class='post-header-line-1'>
                                atau
<div class='post-header-line-1'/> 

 letak kod kat step 2 tadi di bawah/ selepas kod yang korang cari kat step 3 tu..


kalau korang nak letak button tu kat bawah entri korang,;

tekan Ctrl+F atau F3, cari kod ni ;
<div class='post-footer'>
              atau
<data:post.body/>

 letak kod kat step 2 tadi di bawah/ selepas kod yang korang cari kat step 5 tadi...


preview dulu.. kalau ok, klik 'save template'..
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

7 ulasan

  1. errr nak tanya, button send tu utk ape? hehe buta IT jap

    BalasPadam
  2. byk wat tutorial dh skunk.. bagosss.. hehe keep up the good work

    BalasPadam
  3. Tutorial yang sangat berguna.. :)

    BalasPadam
  4. @faridah nazurah : untuk ping entri secara pukal di facebook dengan mudah... kita senaraikan semua group blogger yang kita ada, dan hanya klik 'send'.. dia akan ping entri kita tu ke group2 tersebut.. menjimatkan masa!! :)

    BalasPadam
  5. assalaamualaikum,, sorry ganggu,, saya dah lama guna benda ni,, mmg banyk sangat saya share,, tapi dah berminggu saya tk leh share,, asyik keluar yang we encountered problem when sending this message,, mcam mana nak buat ek,, sedey amat,, :(

    BalasPadam
  6. kita ada kes yang sama... saya pun jadi macam tu sebelum ni, macam2 sy buat termasuk tukar template blog, tapi takder yang dapat selesaikan masalah... so untuk menghilangkan kesedihan yang amat sangat tu, saya menggunakan butang send di laman facebook developer:

    http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/send/

    caranya senang je, masukkan url entri dalam ruangan 'url to send', dan send la macam biasa..

    sejujurnya sy pun tak tau macamana nak solve masalah ni.. tak ganggu pun.. readers is a king.. u are most welcome here... feel free to ask any question k? i'll try to help as much as i can... :)

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)