tips ringankan blog | multitab

8 comments
hehe. kita kembali lagi dalam rancangan... "gary mengarut lagi!!" hehe. aku still tak puas hati dengan berat blog aku sekarang memandangkan ia menyusahkan aku sendiri yakni tuan dia untuk meloading beliau.

dan aku dah tak nak blog aku meleret sampai ke bawah. entri pendek, tapi widget membuatkan blog aku meleret sampai ke bawah. so, macamana aku nak selesaikan dua masalah ni serentak? hmm..
guna multitab!!
apa benda multitab tu? ni haa contoh dia :

multitab1
 atau

multitab2

banyak lagi jenis multitab yang ada kan? korang cari je tutorial yang ada kat dunia maya ni. mesti ada. hehe..  tapi ingat! tak semua multitab meringankan blog. ada multitab yang menambah berat blog. so, kena bijak memilih la. bandingkan berat blog korang sebelum dan selepas korang tambah multitab tu.

multitab 1 kat atas tu aku dah try, dan terbukti meringankan blog aku. tak percaya? tengok ni :

sebelum
selepas

so, kalau korang nak multitab macam multitab 1 tuh, tengok tutorial kat sini. banyak lagi tutorial kat blog tu. check it out~..


Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

8 ulasan

  1. huhu.. kalau gitu,,, blog aku berat lagi lahhh.. akunye 118.95 :D

    BalasPadam
  2. blog sy x berat sangat, tp tips ni nice jg..hehe.. ^^

    BalasPadam
  3. yippee yay ! dah ringan sikit , hehehe

    BalasPadam
  4. memang ringan bro.. sebab widget lain tu nda ikut skali.. pernah juga aku guna widget tu utk buat template.. hehe.. ('',)

    BalasPadam
  5. Owh tak tau lak yg kedua tu melambatkan blog..nasib baik tak buat.Guna yg pertama tu jek :)

    BalasPadam
  6. @zareliqa afiqa : err.. tak kata pun yang kedua tu memberatkan blog~.. huhu~.. =.="

    BalasPadam
  7. @jayboana3 : bisa dilihat di sini :

    http://blogger-blog-tutorial.blogspot.com/2011/12/tutorial-cara-letak-multitab-widget_30.html

    semoga berjaya sobat. :)

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)