Charles Dickens

3 comments

doodle google untuk hari ini. hehe. siapa Charles Dickens ni? aku terangkan sikit-sikit je la. at least korang tau gak serba sedikit tentang Charles Dickens ni.

nama penuh : Charles John Huffam Dickens
tarikh lahir : 7 Febuari 1812
tempat lahir : Landport berdekatan Portsmouth, Hampshire
nama bapa : John Dickens (1786-1851)
pekerjaan bapa : kerani yang menguruskan gaji tentera laut
nama ibu : Elizabeth Dickens née Barrow (1789–1863)

ok, so siapa Charles Dickens ni? kenapa google sambut birthday dia?.. Charles Dickens ni adalah seorang penulis roman atau novel ternama dari inggeris semasa pemerintahan ratu Victoria. 

beliau pernah menjadi wartawan untuk True Sun (1830-1832), Mirror of Parliament(1832-1834), dan The Morning Chronicle (1834-1836). Dickens dikenali sebagai wartawan yang tepat dan cepat.

Esei pertamanya yang dipublikasikan adalah A Dinner at Poplar Walk, pada Desember 1833 di Monthly Magazine. pada penghujung karier beliau, beliau telah menulis novel bertajuk The Mystery of Edwin Drood namun novel tersebut tak sempat dihabiskan sebab beliau telah meninggal dunia.

tu la serba serbi mengenai Charles Dickens. at least korang tau la sikit mengenai diri beliau. penulis ternama. mungkin esok-esok Google buat doodle nama korang pulak. "the famous blogger of all time". pergh.. hahaha..

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

3 ulasan

  1. Arie nie bday dia lar..huhu,baru tau.heee

    BalasPadam
  2. dia la yg wat cerita cinderella tu

    dah folo
    KENAPA NAK MENYESAL?
    KENAPA HARUS ADA PUTUS CINTA?
    http://pulsowanie.blogspot.com/2012/02/kenapa-nak-menyesal-sebab-putus-cinta.html

    BalasPadam
  3. ohhh patut la familiar nama nya , bahaha ehh maka c gary tu yg maw jg famous blogger of all time kan , haha

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)