apa itu SOPA dan PIPA?

2 comments
mungkin ramai yang tak nak ambil tahu, aku pun sebelum ni tak nak ambil tahu. malas kot.. hahaha... sehingga la satu kejadian yang amat sadis menimpa diri aku yang malang ni.

klik gambar untuk zoom

what the..? aku pun tertanya-tanya la, apesal tak dapat nak download melalui filesonic? maka aku teringat pasal SOPA dan PIPA ni. so, aku pun tertarik nak tau.
apa itu SOPA dan PIPA?

SOPA (Stop Online Piracy Act) dan PIPA (Protect IP Act) adalah akta yang diwujudkan untuk membanteras serta menangani masalah cetak rompak, curi, copy, ciplak dan segala yang berkaitan terhadap video, software, muzik dan lain-lain. dalam kata lain, benda ni melindungi hak cipta. 

bagus la tuh... so, apa yang tak best pasal SOPIPA (SOPA+PIPA) ni? 
kesan SOPA dan PIPA?

beri kesan kepada laman web yang berasaskan filesharing seperti megaupload, filesonic dan lain2. ada yang dah ditutup. ada yang hanya boleh download file yang korang upload, maksudnya tak boleh download file yang orang lain upload. 

klik untuk zoom

blogger. menurut pembacaan aku, kalau korang ada copy entri orang lain tanpa bagi kredit atau backlink kepada website tersebut, blog korang boleh disekat. aku tak risau kot pasal tu, yang aku risau kalau tak bagi kredit/backlink untuk gambar yang kita ambil. habisla..


tu je la yang aku nak share setakat ni. kalau ada maklumat tambahan, share la dengan aku kat ruangan komen k? sharing is caring. :)

notakepalalutut : hhmmm~... hate SOPA
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

2 ulasan

  1. haha, aku pon benci jugak benda alah ni. demn

    BalasPadam
  2. serius...menyusahkan betul benda ni...huhu~

    nak download2 pun da susah skrg ni..

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)