apa itu google plus (google+)

7 comments
dalam entri aq yang sebelum ni, ada yang still tak tahu apa dia google plus (google+) ni??... dalam bahasa mudahnya,
facebook=google+
google+ ni adalah lebih kurang laman sosial macam facebook gak... tak percaya??..



lagi?..




dan banyak lagi la... dan dikatakan syarikat google sebenarnya hendak bersaing dengan syarikat facebook seterusnya menyaingi facebook sebagai laman sosial nombor 1 dunia... sebelum ni, facebook dah muncul dengan google wave dan google buzz, tapi ternyata ianya gagal menyaingi facebook.

namun dengan kemunculan google+, mungkin kini google+ mampu menyaingi dominasi facebook terhadap laman sosial.. walaupun pada 2 hari tempoh selepas pelancaran, ketika google+ masih dalam percubaan, dah ramai orang yang sign up untuk google+ ni...


apakah kelebihan google+ ni?..
sebagaimana yang kita tahu, setiap laman sosial ada kebaikan tersendiri kan?... bagi pengguna android, korang akan dapati lebih banyak fungsi menarik dan mudah dengan aplikasi mobile google+ ni... google akan sentiasa memperbaiki serta menambahbaik perkhidmatan mereka agar google+ lebih mesra android...

melalui fungsi hangout, bukan saja korang dapat video call dengan kawan2 korang, malah korang boleh nonton video youtube bersama2... nonton ramai2 kan lagi best... hehehe~...

konsep circle... aq sokong konsep circle... dalam kehidupan, kita pun ada circle2 kita sendiri... kawan biasa, kawan rapat, keluarga, mahupun orang yang kita tak kenal... ada benda yang kita nak kongsi ngan keluarga, tapi tak nak kongsi ngan kawan.. begitu juga sebaliknya... dengan google+, ia menjadikan semuanya sangat mudah... masa kita nak add seseorang tuh masuk dalam circle, kita boleh terus pilih kita nak dia masuk circle yang mana; kawan, keluarga dan lain2... so, bila kita nak post something, kita boleh pilih kelompok mana yang boleh baca post tuh dan yang mana tak boleh baca... lebih mudah berbanding facebook..

loading?... memang ringan giler la~...

membantu meningkatkan SEO (search engine optimization) untuk blog... 

banyak lagi kot.. tapi cukup la aku terangkan sampai sini dulu... at least korang dah dapat bayangan sikit2 tentang apa tu google+..tak tahu lagi??.. pegi scroll balik pegi atas, baca balik sampai bawah ni, paham?.. hehe...

dalam entri akan datang, aku akan terangkan pulak macamana google+ mampu meningkatkan SEO blog ok?.. insyaallah~...

notakepalalutut : ambik masa 2 jam siapkan menatang ni... huhu~..
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

7 ulasan

  1. mlas nk buat akaun byk2..huhu

    BalasPadam
  2. baru masuk berita terkini tv3, syarikat facebook ingin kalah kan syarikat nombor satu iaitu google dan mula rasa terancam dengan 'plus' , haha

    BalasPadam
  3. hehe.. baru ko mo berminat dgn bnda ni r bro?.. time aku mula2 announce dulu x plak ko mo join... :P

    BalasPadam
  4. @hazz death : masa tuh malas mau ambik tau... hahahaha...

    BalasPadam
  5. teringinlah buat bila bce psl google + nie.. bilalah nak cpai umur 18 thn? haishh..

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)