tutorial : terbalikkan nama blog dan tajuk entri pada link

10 comments
apakebenda yang aq cakap ni?.. hehehe.. ok2... kalau korang post link kat facebook atau kat mana2, biasanya akan muncul macam ni kan?

sori bro, promote blog ko kejap... ehehe...

nama blog akan muncul dulu diikuti dengan tajuk entri... tapi bila orang nak baca benda tuh, dah tentu orang nak tau tajuk entri dulu kan?... so, kita boleh tukar susunan dia kepada :


tajuk dulu akan muncul, lepas tuh nama blog... selain tuh, ia juga dapat menolong kita untuk tingkatkan sikit SEO blog... sebab kat search engine, tajuk entri kita akan muncul dulu sebelum nama blog..

meh kita mulakan..

login akaun blogger korang > Template > tekan 'Backup/Restore' > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates  

tekan Ctrl+F atau F3, dan cari kod ni :
<title><data:blog.pageTitle/></title> 

 gantikan kod kat step 2 tadi ngan kod kat bawah ni..
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageTitle/></title> </b:if>

 tekan 'save template'


done!! hehe....

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

10 ulasan

  1. eh tp aku punya dh takyah setting kalau ping blog mmg akan keluar tajuk dulu..gary nk tnye..cmne nk letak favicon..x reti la..

    BalasPadam
  2. template aq problem ni...dulu elok je...tajuk keluar dulu baru nama blog...tadi try lagi...sama je...macam tu jugak la...haha~

    BalasPadam
  3. haha.. template ak dlu mcm ni la.. tapi skang mcm mls mo set balik.. damn it guna nma blog aku x bgitau.. thanks bro.. hehe :P

    BalasPadam
  4. waaa~
    pasal SEO ni la blog aku ade corrupt sket..ade > yg tertinggal kat atas header tu..camne eh gary? ko nampak kan mase view blog aku tadi..

    BalasPadam
  5. @ked : ha'ah la.. aq pun x tau la... aq cek gak kod kat blog ko tadi.. can't find anything wrong~...

    BalasPadam
  6. ooo..boleh ea,.baru tahu,.hahah leh terai pasni,.

    BalasPadam
  7. aaa nanti aku rajen,aku buat.hee

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)