tutorial lock entri

1 comment
selain tempat berkongsi ilmu, blog kini juga telah menjadi tempat luahan isi hati... sedih, gagal, kecewa, gembira, malah jurnal percintaan dengan si dia... tetapi kadang2, ada antara kita yang menjadikan blog satu-satunya tempat untuk meluahkan perasaan.. kita tak nak orang lain baca isi hati kita, atau kita hanya nak sesetengah orang yang baca... so, amacam?..

kita boleh lock entri kita... dan entri tersebut hanya boleh dibaca oleh pemegang password... hehe.. camana nak buat tu?.. macam ni...

login akaun blogger korang > Template > tekan 'Backup/Restore' > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > Expand Widget Templates 


cari kod ni menggunakan Ctrl+F atau F3 :
<head>

 copy kod kat bawah ni, dan paste kat bawah atau selepas kod <head> tadi :
<script src='http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js' type='text/javascript'/>

 tekan save.


okeh, selesai part 1.. kita berpindah kepada part 2..

masuk ke blog encik vincentcheung.. klik sini..


 masukkan password yang korang nak ke dalam ruangan key... contohnya, aq letak password 'fatimah nadhirah' (saja nak promote awek... hehehe~..)



letak text yang korang nak lock kat ruangan plain text (ingat, gambar tak boleh.. hehe..).. korang boleh pilih nak lock keseluruhan entri atau hanya sesetengah perkataan dalam entri tu..



tekan encrypt.


abaikan bahagian cipher text.


copy code kat bahagian HTML code tu...



ok, part 2 dah selesai, then move to part 3!! last one~...

login akaun blogger korang > create new post > HTML




paste html kod yang korang copy kat part 2 step 6 tadi kat ruangan blog post tu...


PUBLISH!!



sebenarnya, dah siap.. tapi ada part 4.. yang ni kalau korang tak nak buat pun takper.. hehe.. contohnya, korang dapat HTML code macam ni :
<div id="PSMYzdoo" title="U2FsdGVkX19w5fevCXYiT+VtL+gk1IiIYYWho9fY1dcyR9o3PQgogKRaNh07tehnD7vdm9gm0cx54bU67HpF7JbziQx23vPTVf+iAFsGJHY="><a href="javascript:decryptText('PSMYzdoo')">Show encrypted text</a></div>
korang boleh tukar perkataan warna biru tu dengan apa2 perkataan yang korang nak... contohnya,

"KLIK KAT SINI!!"

"klik sini kalau encik nak baca entri... tapi ada password.. hehe..."

"tak payah baca la.. aq dah lock entri ni..."

"maaf, entri ni adalah private... "


dah siap... nak tengok demo?.. klik perkataan kat bawah ni... password?.. fatimah nadhirah.. hehe...

Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

1 ulasan

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)