tutorial komen twitter dan facebook untuk blogger

6 comments

tak semua golongan pembaca kita terdiri daripada blogger... ada yang takder akaun blogger.. so, apa kata kita letak ruang komen untuk pengguna twitter dan facebook?.. tapi tak perlu nak remove ruang komen untuk blogger... tutorial ni panjang sikit.. harap korang bersabar, dan ikut step satu persatu.. 

okay, let's start...

1. pegi akaun blogger korang > Template > tekan 'Backup/Restore' > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > Expand Widget Templates 

2. register 'Twitter anywhere app'... ikut tutorial nak register tuh kat sini.... jangan lupa letak kod yang dia suruh tuh kat bawah <head>

3. paste kod-kod ni di bawah/selepas <head> :
<meta content='YOUR_FB_ID' property='fb:admins'/>
<script src='http://code.jquery.com/jquery-latest.pack.js'/>

<script src='http://jsblogstop.googlecode.com/svn/commentpages/jsCommentPages.js'/>

<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=0'/>

<script src='http://jsblogstop.googlecode.com/svn/jstweetbox/v1/jsTweetBox.js'/>
penerangan kod :

a) warna hijau : gantikan dengan ID facebook korang.. contohnya, bila korang bukak profile korang, kat ruang url tuh ada macam ni...
https://www.facebook.com/gary.asip
so, ID facebook tuh adalah gary.asip. kalau macam ni:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000718580684
so, ID facebook tuh adalah 100000718580684. paham??... :)


4. paste kod-kod ni di bawah/selepas class='comments' :
<div class="comments-tab" id="blogger-comments" title="Comments from Blogger">

<data:post.numComments/> Comments

</div>

<div class="comments-tab" id="twitter-comments" title="Comments with Twitter">

<span class="js-page-tweet-count" expr:href='data:post.url'/> Tweets

</div>

<div class="comments-tab" id="fb-comments" title="Comments with Facebook">

<fb:comments-count expr:href='data:post.url'/> Comments

</div>

<div class="clear"></div>

</div>
<div class='comments-page' id='twitter-comments-page'>
<div id='js-tweet-box'></div>
</div>
<div class='comments-page' id='fb-comments-page'>
 <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
 <div id='fb-root'/>
 <fb:comments expr:href='data:post.url' num_posts='10' width='400'/>
 </b:if>
 </div>
 <div class='comments comments-page' id='blogger-comments-page'>
penerangan kod : 

a) warna purple : jumlah post facebook yang korang nak display kat ruangan komen tuh..

b) warna biru : lebar ruang komen facebook korang...

c) warna hijau : akan diterangkan kejap lagi...

okeh... basic dah siap... hehe... jom modify ruang komen twitter korang supaya lebih gempak... tutorial yang kat bawah ni optional... kalau korang tak nak buat pun takper... :)

1. tambah butang follow macam kat bawah ni..


gantikan kod warna hijau dalam step 4 kat atas tadi ngan kod kat bawah ni...
<div data-publisher='twitter_ID' id=' js-tweet-box '></div>
penerangan kod :

a) warna purple : ganti ngan ID twitter korang

2. tambah butang follow+'shortened link' kat ruangan komen tuh...


bila orang komen menggunakan twitter, komen tersebut akan muncul sebagai status terbaru mereka... so, bila ada link korang kat situ, senang la pembaca status tersebut nak pegi blog korang...

apa perlu korang buat?..

2.1. daftar bit.ly

2.2. ganti kod warna hijau kat step 4 tuh ngan kod kat bawah ni :
<div data-bitly-key='myBitlyKey' data-bitly-login='myBitlyLogin' data-publisher='JSBlogStop' id='js-tweet-box'></div>
2.3. klik sini dan sign in dengan akaun bit.ly korang..

2.4. gantikan kod warna ungu kat step 2.2 dengan bitly API key korang dan gantikan kod warna biru kat step 2.2 dengan bitly username korang..

2.5. ganti kod warna hijau kat step 2.2 ngan ID twitter korang..
DAH SIAP!!
oh ya, lupa nak warning.. sebarang komen melalui twitter hanya akan display selama 4 hari sahaja.. lepas tuh, komen twitter tuh hilang.. so, jangan pelik kalau tiba2 komen2 twitter tuh hilang.. hehe~..

notakepalalutut : agak susah bagi yang baru nak belajar coding.. yang dah pro tuh, tutorial ni senang je... ada apa2, komen kat entri ni k?..
sumber
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

6 ulasan

  1. Tak boleh komen guna Twitter. Ada error : Invalid / suspended application /2/authorize . Nak follow pun tak boleh..

    |jomtonton.net|

    BalasPadam
  2. @khatgrafik : saya baru selidik pasal masalah tu.. rupa-rupanya twitter dah suspend application yang diragui.. diorang tak dapat kenalpasti widget ni, dan diorang meragui sama ada widget ni dah langgar terma dan syarat mereka.. saya pun alami masalah yang sama.. caranya adalah, hantar email lengkap mengenai masalah anda ke api@twitter.com. saya dah hantar email kepada mereka dan sedang menunggu keputusan mereka.. maaf atas sebarang kesulitan.. :)

    BalasPadam
  3. @Nini D.. : hahaha.. try pelan2 kak... ^__^"

    BalasPadam
  4. aku dah follow tapi ada masalah untuk tab facebook. cuba ko datang tengok.

    http://kamikongsi.blogspot.com

    BalasPadam
  5. Wah.. pnjgnya.. bce cm sederhana susah.. kne bookmark nie.. mne taw terlupa..

    thnx!

    btw, clara amek code gary utk google+ yg add to circle tu. huuhuhu..

    tdik bru nmpak kat blog gary.. tu yg pkai tu.. hehe..

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)