tutorial background untuk iklan

No Comments
kekadang iklan yang kita pasang kat blog tak selalunya muncul.. contohnya, iklan kat atas header tu (leaderboard).. bila iklan tu tak muncul, yang akan muncul hanyalah :


dan benda tu kadang2 mencacatkan pemandangan dalam blog.. so, aq letak background kat belakang iklan tu supaya bila iklan tak muncul, dia akan nampak macam ni :

klik gambar untuk zoom
macamana nak buat tu?.. senang je...

copy kod ni dan paste kat tempat korang nak letak iklan korang tu...
<center><div style='background-image:url(url gambar background korang); background-repeat:no-repeat; width:730px; height:92px;'>kod iklan korang</div></center>

 gantikan kod warna biru kat step 1 tu dengan url gambar background korang.


gantikan kod warna hijau kat step 1 tu dengan kod iklan korang.


ubahsuai angka berwarna ungu tu mengikut lebar dan tinggi iklan korang..


contohnya, kod yang aq guna untuk background iklan aq adalah :

klik gambar untuk zoom

kat sini aku bagi satu contoh gambar background iklan saiz leaderboard kalau2 korang nak try tutorial ni...

url gambar : http://i1196.photobucket.com/albums/aa419/bleeddrummerz/blog/backgroundnuffnang1.jpg

kod ni jugak boleh korang gunakan untuk background iklan kat sidebar (skycraper) dan kat bawah blog post (large rectangle). korang cuma perlu ubahsuai angka warna ungu kat step 1 tu.. 

gambar yang korang nak jadikan background tu pastikan sama saiz ngan iklan tu... buat masa ni aku tak terfikir lagi nak buat freebies untuk background iklan2 ni.. nanti kalau aku buat, aq post kat blog k?.. ^__O

notakepalalutut : kalau korang dah try, komen tau.. aku nak tau korang berjaya buat atau tak.. kalau ada masalah pun, komen kat enri ni k? :)
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

0 komens

Catat Ulasan

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)