widget follower; adakah masih boleh digunapakai?...

18 comments

pergh... sekali lagi entri seorang blogger terngiang-ngiang kat kepalahotak haku... setelah membaca hasil nukilan zulkbo mengenai widget follower sudah tidak releven lagi, aq asyik terpikir benda tuh dan akhirnya aq ambik keputusan untuk bertukar pendapat dan pandangan aq dalam blog picisan aq ni...

persoalan utama;

adakah widget follower masih boleh digunapakai?...

berbalik kepada kegunaan widget tersebut... apa kegunaan menatang tuh?... widget follower tuh sebenarnya adalah untuk  pembaca blog agar sentiasa update dengan hasil penulisan tuan blog.. maka bila follower tuh ramai, mula la membuak-buak hormon kegembiraan kita dan membuatkan kita melompat bintang 18 kali... (ke aq sorang je yang buat camtuh?)... hahahaha...

maka untuk mengekalkan kegembiraan tersebut, mula la wujud gejala, "u follow i, i follow you, you unfollow me"... hahahaha... aq rasa tak salah perbuatan terkutuk tersebut, sebab aq pun mengamalkannya... alah..  logik la... aq ikut perkembangan blog ko, ko ikut la perkembangan blog aq... ingat senang ke nak loading butang follow ko tuh?... sama2 la menyumbang trafik...

so, kenapa benda tuh dipersoalkan??...

1. well, perhaps blogger2 baru still boleh view dashboard diorang dan update dengan blog yang diorang follow.. tapi cuba tanya blogger yang dah follow lebih 800-900 blog... kebanyakannya mempunya masalah tersebut:

klik gambar kalau tak nampak

masalah ni membuatkan kebanyakan blogger terpaksa membuat bloglist di blog mereka.. tapi tak semua blogger masukkan semua blog yang mereka follow ke dalam bloglist tuh... kekadang letak yang selalu singgah blog diorang atau peserta segmen bloglist (macam bloglist aq... keh3)...

2. sekarang blogger baru 2 bulan pun dah boleh dapat follower 2 ribu... apa yang diperlukan hanyalah internet connection yang mantap!! (aq pakai broadband je~.. T^T).. aq pernah gak buat entri bertajuk follower ramai; rajin blogwalking atau entri berkualiti? (entri first aq kat blog ni..huhu...)

blogger yang femes sekarang ni pun pada satu masa dulu mengamalkan 'i follow u, u follow i"... mustahil la masa diorang baru buat blog dulu, follower diorang terus melonjak ke 10,000... kecuali la mereka penyanyi, pelakon atau sewaktu dengannya...

ARRGGGHHH!!!!

hehe... saja nak tarik minat korang untuk baca... keh3... bila aq masuk satu blog tuh, aq nilai pembaca dia melalui.....


fanpage..

yup... fanpage... pernah tak korang dapat komen kat shoutbox "hai... saya like fanpage awak... jom like fanpage saya.. ^^.." hahahaha.... aq tak tau la kalau korang dapat, tapi aq tak pernah... follower beribu, tapi yang like fanpage 2-3 orang je... kah3!!

fanpage menunjukkan berapa ramai yang suka blog anda, penulisan anda.... mereka ikhlas menekan butang like (ikhlas kan3?..) ... itu aq suka pasal butang like fanpage ni... korang dah letak ke??... haish... buat cepat!!!

bila dah ada fanpage, korang ping la setiap entri korang kat page korang tuh.. so blogger yang online facebook boleh la sentiasa update ngan entri korang... sama la macam fungsi dashboard...

alaa... freaky buat fanpage lebih lambat dari aq... tapi penge'like' beliau lagi ramai dari aq skarang.... huhu... so lambat cepat tak kisah.... yang penting, bila korang nak mula kalau bukan sekarang??..

tapi kenapa aq still letak widget tuh??...

sebab, aq pernah jumpa blogger yang takder facebook.... so nak tak nak, letak je la widget tuh... tak semua orang ada facebook kan?..

notakepalalutut : freaky, boleh tak aq buat segmen 'seminggu 100 penge'like' kah3..
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

18 ulasan

  1. tau xpe.follower beribu tapi rasanya commenter lagi perlu. kita tau la dia baca ke tidka entry yang kita tulis penat penat sampai lenguh tulang jari.

    BalasPadam
  2. if blogger dashboard limited are to 300, but not for google reader. google reader is unlimited. always update either you change your blog link. either you set it private. The google reader user still can update and read it. :)

    BalasPadam
  3. ouh, aku takde fanpage..malas ah nak buat..aku blogging suka-suki je..

    bgus gak entry kau nih, tpkan, adat i follow U, U follow I, aku tak berapa kenan sgt ah..cam terpakse je nak follow..HAHA..bg aku lah..

    Aku takpenah wat camtuh..aku rase aku nk follow, aku follow ah..takdelah smpai nak suruh2 follow memfollow..

    BalasPadam
  4. mcm schaze follower pun kureng..ekeke

    btw, nnt like fanpage schaze k..haha (bajet retis nak ade fanpage jugak.xP)

    BalasPadam
  5. macam best je segmen 'seminggu 100 penge'like' tuh...muahahaha :)

    BalasPadam
  6. akoo tak wat pon fanpage tuu.
    takot takde yg like..
    hahaha

    BalasPadam
  7. ouhh patut lahh hang singgah blog aku bila aku comment blog hang jea
    baru aku paham HAHA ;D

    *lompat bintang 18 kali tuh yang tak tahan tuh haha >.<

    BalasPadam
  8. haha..len org len pdpt..
    klw blog mcm sis tue..msh perlu follower lg..tambah2 la 1 org sehari..haha..
    mklmlah blog cikai..haha..
    tp sis lbh suka comment..x byk pn at least ada senang hati sdh sis..kan2 ?
    setuju jgk point gary tue.. :)

    BalasPadam
  9. kb pun bru je wat fan page..mmg liat org nk tekan like dri tekan button follower kan..

    BalasPadam
  10. blog ak xd rmi folower..
    wt pe nk ltak fanpage hakhakhak..
    ak baru pasan blog ko ad pelita..
    nk men mercun kt sini bole????? haha

    BalasPadam
  11. follower ramai tak semestinya membaca entri kita.

    sy tak bangga pun ada follower ramai sampaikan kdg2 rasa nak buang jer (singkirkan) follower. haha~

    Tak tau la follower blog saya ni dtg dri mana. Sy jarang BW sb line pun teruk.

    sy nakkan komentar, bukannya follower.

    BalasPadam
  12. hahaha..saye nak buat fanpage tapi ntah ...kahkah..saye rase kalo pminat beribu kang tak terlarat nak komen bck or terjah..asalkan ad kekekek..jap gi la buat tak tahu nak letak name ap.. >_<

    BalasPadam
  13. sy prefer pakai google reader sbb lebih cepat update drp dashboard..bg sy la..hehe.....
    dulu2 boleh la kot pakai "i folo u, u folo me"..skrg x main la smua tu, mcm ikhlas ja folo kan....apalah guna dpt rmai follower tp entry 1 pun xda org komen..huuhuuu..

    BalasPadam
  14. takde fan page..blm smpai mse lg kot.. :(

    BalasPadam
  15. sebenarnya semua ni terpulang pada tanggapan masing-masing. masing-masing punya style yg berlainan untuk menaikkan semangat mereka. maybe dengan follower yg banyak akan membuak buakkan semangat mereka? biarlah mereka. :)

    saya takde fanpage lagi. mcm mls je nk buat. huuhu.

    BalasPadam
  16. kebanyakan orang follow x ikhlas T.T

    BalasPadam
  17. Tu pasal Kak Wina pakai google reader, terkini dapat pos baru malah boleh baca pos orang tu sebelum pergi blog tersebut untuk komen. Jimat masa :) Malah pos Gary yang lama-lama Kak Wina dapat baca.

    Susah tengok di dashboard.

    Betul Kak Wina takde FB. Tapi terfikir nak buat fan page.

    -wina1979-

    BalasPadam
  18. gantung ayat td..
    mksd sis " tmbh kunun 1 org pmbaca sehari" hahaha..maka blog cikai bha..
    wakaka..

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)