tutorial : remove image border in blog post

3 comments
sengal dengan border yang wujud kat sekeliling gambar kat entri korang?.. usah sengal lagi!! (macam iklan kat tv).. kali ni aq nak share macamana nak remove border tuh..

tapi benda ni untuk default template je... template yang mesra 'template designer' tuh... huhuhu~.. kalau denim template tuh, aq tak tau... ada cara, tapi kod dia lain la.. hehe... ok, here we go...

1. login ke blog korang > design > edit html > tick 'expand widget templates' > download full template (backup kalau2 benda ni tak menjadi)..


2. copy kod ni :

.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,

3. tekan button Ctrl dan F serentak, pastuh tekan Ctrl dan V serentak  (paste)..

4. lepas korang jumpa kod tuh, cuba korang scroll sikit ke bawah korang akan jumpa kod ni :

-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
  -webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
  box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);

klik gambar kalau tak nampak



5. dengan segala hormatnya korang delete je kod kat step nombor 3 tuh... pastuh preview... kalau okeh, save ler~.. done!!

selamat mencuba!! X)

notakepalalutut : seriously, aq suka border tuh... huhuhu...
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

3 ulasan

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)