tutorial : redirect blogger static page to other website

7 comments

sebagaimana kita tahu, blogger menyediakan static page untuk pengguna sekalian.. contohnya kat blog aq ni, aq ada page 'artwork', 'tuan belog', dan 'tutorial' kat atas tuh... kat bawah header tuh la...  

tapi macamana nak link benda tuh ke website lain??... ok2... contohnya, korang nak buat 'my other blog'.. macam mana nak buat, bila orang tekan 'my other blog' tu, dia akan terus pegi ke blog korang yang lain tu?

so, macamana nak buat menatang tuh??

1. login ke blog korang > design > edit HTML > tick expand widget >  download full template (sebagai backup kalau2 benda nih tak jadik)

2. cari kod kat bawah ni (tekan Ctrl dan F serentak)

</head>

 3. copy code ni :

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://garyasip.blogspot.com/p/tumblr.html&quot;'>

<meta content='0;url=http://garyasip.tumblr.com' http-equiv='refresh'/>

</b:if>

dan paste code tersebut DI ATAS/ SEBELUM kod kat step nombor 2 tadi...

penerangan kod :

a) yang warna hijau tuh, korang ganti ngan url page korang...
b) yang warna biru tuh, ganti dengan url website yang korang nak pegi tuh...

dah, tu jer~..

sori la... page tuh memang loading lama sket, pastuh baru korang akan redirect ke targetted website tuh... aq tak tau macamana nak bagi dia laju.. korang tau??.. sila share kat ruang komen yer~.. hehe...

notakepalalutut : ada tumblr tak?.. jom follow tumblr aq... hehehe...
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

7 ulasan

  1. Huhu, bgos ni :)

    *ade tumblr tp mls dh nk active ;D*

    BalasPadam
  2. takde la lama sangat loading tu..biasa je...

    BalasPadam
  3. best ke wei tumblr??
    npe rmi y wt tumblr hahaha

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)