entri panjang vs entri pendek

32 comments
pendek vs panjang (tolong jangan fikir bukan2.. XP)

well, dah banyak pendapat yang aq baca tentang yang mana satu better, entri pendek atau entri panjang... hhmmm...rasanya tak salah kalau aq pun nak luahkan pendapat aq tentang perkara ni...

well, bagi aq dua2 tak salah kalau kita merujuk kepada jenis pembaca yang datang ke blog kita... bagi aq, terdapat 5 jenis pembaca... mungkin dalam skop korang lagi luas.... tapi yang aq terpikir cuma 5 jenis ni;

1. pembaca yang membalas kunjungan...


well, of course mereka terdiri dalam kalangan blogger.. korang datang komen entri mereka, mereka datang komen entri korang... mungkin terdapat segelintir antara mereka yang memang baca entri korang sampai habis... SEGELINTIR.... sebab believe it or not, mereka memang nak blah cepat sebab banyak lagi blog lain yang perlu mereka terjah...

kebanyakan mereka hanya mencari point2 tertentu yang boleh dijadikan komen... malah terdapat komen yang tak masuk akal dan jauh menyimpang dari tajuk (nampak sangat tak baca).. kalau tak nak baca pun, agak2 la... biar la komen tuh ada sangkut2 sket ngan entri...

kebanyakan pembaca jenis ni lebih suka kalau entri korang pendek.. tak payah dia pening2 nak komen.. sebab bagi mereka (pengkomen bijak), entri panjang biasanya mempunyai maksud tersirat tertentu.. so, mereka tak nak nampak bodoh dengan memberi komen yang bodoh dan tak berkaitan...

contohnya: kat awal2 entri dia cakap macam ni..

"bestnyer... hari ni bapak aq belikan aq iphone... memang dah lama aq nak.."

dan ditengah-tengah entri tuh rupanya;

"tiba2 aq terbangun... aduh.. mimpi rupanya... hahahaha..."

tetiba ada orang komen;

"wah... best la... bapak awak beli kat mana iphone tuh?.."

hahaha... nampak sangat dia tak baca habis.... so, entri pendek akan mengelakkan beliau terjebak dengan jerat entri tersebut... hahahaha....

yang penting dia cari point untuk komen, thats more than enough... aq selalu gak tergolong dalam kalangan pembaca ni... yer la... aq pun manusia gak... tak la mulia sangat... sebab banyak gak kunjung balas yang aq belum buat... T^T..

2. pembaca yang minat dengan penulisan korang...

yang ni adalah golongan pembaca yang minat stail penulisan korang... mereka akan baca setiap ayat korang, teliti setiap huruf korang dan hanya berhenti minum setelah ayat korang mencapai titik noktah!! hehehe... untung la kalau ada pembaca camni kat blog aq..

yang ni pun sebenarnya tak kesah entri korang panjang atau tak... bagi mereka, entri korang memang super best... mungkin entri korang pendek, tapi berjaya membuat beliau gelaktergulinggulingsampaikesempadanthailand.... mungkin entri korang panjang tapi setiap perenggan korang mampu menarik minat beliau untuk terus membaca dan menyelesaikan persoalan yang tersirat disebalik entri tersebut...

tapi mungkin pembaca sebegini lebih gemar korang buat entri panjang2... sebab mereka tak puas membaca hasil nukilan korang.. bagi diorang, membaca entri korang adalah satu kepuasan yang maksima!! (ni dah melebih ni..)

3. pembaca yang kenal/rapat ngan korang

yang ni terdiri daripada kengkawan, keluarga mahupun aweks awok2 korang... hahaha... secara ringkasnya, mereka ni 90% akan baca entri korang sepertimana pembaca golongan kedua.... yer la... diorang akan lebih feel membaca entri korang sebab diorang kenal korang...

so, ibaratnya mereka tahu 'nada' dan 'intonasi' yang digunakan kat dalam satu entri tuh... mungkin mereka mahu cuba mengenali korang dengan lebih mendalam... luahan korang kat blog akan membantu mereka kenal hati budi dan tahu perasaan korang...

so, mereka juga tak kesah entri korang panjang atau tak... mereka memang suka baca entri korang... huhuhu...

4. pembaca yang mencari informasi...


orang yang tiba ke blog korang hasil pencarian kat google... mana la tau kan rezeki korang bagus, tanpa korang sedari (chewah ayat) rupanya entri korang berada antara top carian google...

contoh la dia search kat google "cara menghilangkan sakit kepala ketika sedang berpuasa pada hari yang ke 21".. hah!! ngam2 korang je yang buat tajuk pelik camtuh... sekali dia masuk blog korang, korang tulis camni;

"nak hilangkan sakit kepala??... hentak je kepala korang kat dinding... HAHAHAHA"

TAMAT

WTF!!! dah la lama gila aq loading blog ko sampai anak kambing aq pun dah beranak empat, cenggini je ko tulis???... saitan!! (syaitan ataupun setan, pilih la yang mana korang rasa sopan.. XP)

maka beliau yang dah memang sedia pening kepala akan menghentak kepala beliau kat dinding simen  rumah beliau sehingga beliau arwah... haa.... tak sempat sambut raya... saper nak jawab??..

maap dah lari dari tajuk... main point is, mereka nak korang buat entri panjang... sebab tujuan mereka nak cari maklumat yang lebih mendalam tentang topik tersebut... huhuhu....

5. haters A.K.A anonymous...

hahahaha... golongan ni peduli hapa entri korang pendek ke panjang, memang dia akan kutuk kaw2... huahahaha... no kompromi...

kesimpulan...

tak salah buat entri panjang ataupun pendek.. terpulang kat korang.... jangan sekat idea korang... kalau rasa2 idea korang tuh perlu diekspresikan secara panjang lebar, JUST DO IT!! cuma jaga batas... kurang pendek takper asalkan jangan kurang ajar... hehehe....

notakepalalutut : ada pembaca jenis lain lagi ke?.. huhuhu...
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

32 ulasan

  1. ha,yg nie entry pnjg dan aku bace smpai habis..

    huhu..

    for me,entri pnjg @ pndek kalau isi die mnrik dan smpai mksud die,xde msalah nk bace mahupun tnggalkan komen..

    ^^,

    BalasPadam
  2. yeah..yg ni sy baca smpai abs sbb nk tau jns2 pmbaca blog... ngeee~
    xpnah tpk plak kan jns2 pmbca mcm ni.. skrg dh tau... thanx share dis info.. =D

    BalasPadam
  3. ku pun baca sampai habis..tp kalau yg jenis cerita gaduh bf semua tu.. xbaca la.. xminat emo2..

    BalasPadam
  4. entri nih adalah menyebabkan saya masuk dalam gologan ke2.. baca sampai habis.. hehhe.. nice entri...

    saya pon x pasti macamna nak tarik golongan yang ke2... tapi as long ada yang nak komen saya sangat2 seronok..:)

    BalasPadam
  5. huh.. penat baca entry nie sampai habis.. haha

    aku rasa readers blog aku bnyak yg no 3 tuh.. yg x kenal or mesra jarang datang.. ermmm

    BalasPadam
  6. hoho..berjaya baca sampai habis jugak ^^
    entry pendek but berisi, n entri panjang tp tak bosan, itu ok kot.

    BalasPadam
  7. terpulang kepada pembaca dan penulis ada yang suka ada juga tak suka...

    BalasPadam
  8. that's right..kdng2 setiap entry perlu dibce dgn teliti cuma kdng3 ayie..biase ah ad mase bru nk bace..hoho btw, kalo ad idea mencurah and huraian mmg pnjng.. it's okay..yg pntg orng tahu apa yg ingin disampaikan..

    BalasPadam
  9. Saya tergolong dalam kumpulan pembaca ke-2.

    Hehe takkan nak mengaku pembaca kumpulan ke-5 lak, si hater :)

    Eh baguslah Gary boleh klasifasi dengan terperinci.

    -wina1979-

    BalasPadam
  10. kenapa aku baca sampai habesss ? kenapa aku tak skip? HAHAHA

    BalasPadam
  11. mlas ar bace..tutup terus..
    xde ktgeri tu ke???
    nad mls nak bace entry ni..kih3

    BalasPadam
  12. betul tu, semua jenis pembaca dah pernah jumpa, kureng berkenan dgn yg komen lari tajuk, ade tu tetibe ckp tahniah ape kes?haha..tp aku balas gak lah kunjungan die..

    BalasPadam
  13. apepun, x kisah la pnjng pendek janji isi dan permulaan kena ada and mnarik dan disitu dia akan tarik pembaca..yg tu je la yg penting..

    BalasPadam
  14. haa..entri ni aq baca sampai habis..hee..

    tak kisah la entri tu panjang ke..pendek ke..janji tajuk dengan perenggan pertama entri tu da pikat pembaca nak baca sampai habis entri tu...

    no 5 tu mmg tak boleh nak cakap apa la..haha~

    BalasPadam
  15. aku nak betul ada pembaca yang macam no.2

    BalasPadam
  16. aku rasa x semua anonymous itu datang untuk mengutuk. ah! kenapa x ada ruangan untuk anonymous di sini? huhu. baru nak jadi anonymous, link pada blog aku. hahaha. aku selalu jaa jadi anonymous, tapi open url pada blog aku sndiri. berani mati. main redah jaa. aku x kesah kalau entri panjang. tapi aku prefer yg panjang. banyak ilmunya. suka aku baca. sng aku komen. makin panjang entri, makin panjang aku komen. aku rasa aku tergolong dalam pembaca yang kedua tapi bukan pada penulisan. hanya pada isi tersirat dan ilmu sahaja. cara penulisan aka penyampaian bagi aku sama jaa. oh, kadang2 cari maklumat gak.


    ah. jauh tersasar sudah. suka entri ini. :)

    BalasPadam
  17. well, ai dah berjaye bace abes..haha..
    setuju 200%..contoh blogger yang no1 tuu banyak .. :)

    BalasPadam
  18. senang nak tau pembaca korang jenis macam mana?buat la poll kat sidebar.

    boel membantu gak tu kan. xde la tertanya tanya.

    BalasPadam
  19. makcik setuju.. entri pendek ka atau panjang ka.. bergantung pada cara taipan.. cara presentationnya.. apa lagi aa?? umm.. tajuk entri pun memainkan peranan juga..

    makcik selalu baca entri2 dari blog yang makcik selalu lawat ja dan pengkomen yang sesat terkomen di entri makcik.. atau mereka yang baru memfollow makcik.. eh, paham ka tu?

    sejujurnya.. makcik selalunya akan baca sampai habis.. melainkan penulis tu tidak membenarkan makcik baca sampai habis..

    mayb, sebab tulisan warna warni, tulisan kecil, ayat2 mencarut, cerita bau2 politik melampau.. dsb..

    btw, depends on mood juga la.. hihi

    BalasPadam
  20. dik,..ko rasa..kalo ko dtg baca entry akak...ko masuk golongan yang mana satu? ;)
    jawab dik...jawab..

    BalasPadam
  21. Tak kisah la en3 panjang atau pendek tapi saya suka yang pendek tapi isi padat..sebab tu kalau buat en3 mesti simple, pendek tak pendek le asal tak boring orang baca..straight to the point...kalau panjang yg betul2 informatif saya sanggup baca sampai abis & ulang2...

    BalasPadam
  22. kalau mmg kite dah tau penulisan die bes panjang mane pon tetap ok :)

    BalasPadam
  23. pnjg sungguh entry ko..
    gigih aku baca smpi abis hehehe..
    ak x tau ak golongn mna..
    y psti ak bkn golongn y bls knjungan je tau.. ak mmg ska bca blog ko..

    BalasPadam
  24. gary, ak ndak mnt la hsil tlisan blog ko.. (tipu... :PP )

    -by anonymous..

    BalasPadam
  25. hahaha ! betul2.. xkesah laa pnjg ke pndek :)

    BalasPadam
  26. entri panjang or pendek x penting, yg penting topik..klu topik best, lain dr yg lain, baca smpai habis pun x kisah wlupun panjang..mcm entri Gary yg ni la..hehe ^^
    maybe pembaca sy semuanya terdiri dr kategori2 yg di atas..ketara jg la, kdg2 ada yg komen btanya soalan yg jwpnnya dah terang2 ada dlm entri..heehee..gary rasa sy kategori yg mna? :p

    btw, cool la cartoon tu..funny..hehehe ^^

    BalasPadam
  27. terpulang kepada mereka ada yang suka yg panjang-panjang ada yg suka pendek...aku baca semua...keh3

    BalasPadam
  28. @Nini D.. : saya datang blog akak sebagai golongan ptama... tapi saya tiba di blog akak sebagai golongan kedua... hehehe...

    BalasPadam
  29. hai. nama saya anonymous. saya baca je semua entry awak yang panjang panjang. lagi panjang lagi cepat saya tekan X merah tu. haha okay gurau.

    suke entry ni XD

    BalasPadam
  30. huhu kan bes kalo ade yg no.2 tuu
    =)

    BalasPadam
  31. saya 1 hingga 4 saja hehe

    (naa pindik kan komenku hihi)

    BalasPadam
  32. haha, nice. nampaknya mood blogging aku dah berpindah kat ko

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)