bahaya dunia maya

28 comments

sedar atau tak, dah berapa lama korang aktif kat dunia maya ni?.. setiap benda kat dunia maya ni memang ada risiko yang tersangat besar.. kerana dunia maya, ada orang yang kena saman sampai berjuta-juta... malah ada yang meringkuk dalam penjara... 

"tak percaya la.. takder bahaya pun.. ko saja panaskan topik untuk buat entri..."

tak percaya??... cis... ni contoh2 berdasarkan pengetahuan aq.. cuba bidas kalau berani... hehehe...

1.  kes adinda Evans (maaf.. tak berniat untuk mengungkit kes yang sudah lerai.. sekadar contoh).. kerana 'keberanian' beliau (tapi aq anggap tuh 'kebodohan'), akhirnya beliau terperangkap disebalik jari-jemari beliau sendiri... please... jangan anggap semua orang mampu terima pendapat korang... tak semua orang jahat.. yang alim pun ada... yang konon2 alim pun ramai... 

rambut sama hitam, hati lain2.... berfikir la sebelum bertindak... pastikan kita membuat kenyataan di alam maya dalam keadaan waras tanpa sebarang gangguan emosi... jangan sampai minat akhirnya memakan diri.. kalau dah sangap sangat nak jadi artis, banyak lagi cara lain...


2. disaman kerana menyebarkan fitnah... well... kebanyakan blog politik... aq tak banyak nak ulas pasal yang ni... sebab aq tak berapa join perjuangan parti politik ni... tapi, sebaiknya patuh la kat undang2 dalam berblog ni... ingat duit nuffnang korang tuh mampu ke bayar saman korang?... huhuhu....

3. isu bertudung vs tak bertudung... gara2 minah tak bertudung tuh buat persoalan berani mati, akhirnya beliau  terjerat dengan kata2 sendiri... persoalan agama ni, jangan dicabar... sama macam kes adinda evans tadi... hhmmm... 

akibatnya, komen2 tersebut di 'printscreen' oleh para blogger... dan diletakkan di blog mereka... bayangkan la wahai 'Tini Pinky', kau dikutuk di setiap pelusuk Malaysia!! tahniah!! engkau telah aq nobatkan sebagai artis.... kah3...

4. kes haram halal... haaa... yang ni aq pernah buat.. pasal starbuck haram tuh.. baru2 ni pasal kes simplysiti haram pulak (yang ni aq tak buat da..) haish... aq kalau pasal sebar benda halal haram ni, aq memang undur diri.. maaf la, jujur aq katakan... aq malas nak siasat dan aq takut menyebarkan sesuatu yang aq sendiri tak pasti kebenarannya...

tak takut ke weyh??.. korang sebenarnya dah berpakat menyebarkan fitnah tanpa disedari... dalang sebenar perbuatan terkutuk tersebut ketawa je sebab berjaya tipu ramai orang... apa yang terjadi kat dunia maya ni sebenarnya 'berantai'.. 

korang sebar pasal benda tuh, then akan ada orang yang sebar gak benda tuh sebab terbaca 'fakta' yang korang sebarkan.. dan akhirnya?.. BOOMM!!! panazzz.... benda yang tak betul korang sebar... then bila dah sedar bahawa benda tuh tak betul, mula la gelabah dan padam entri tersebut sebab nak cover malu... kah3... manusia2..

banyak lagi la.. kalau aq list kat sini, sampai esok pun tak habis... huhu~..

"so?.. apa la point ko tulis entri panjang2 ni?.."

well, sedar la wahai bangsa ku... start je jari korang bergerak kat atas keyboard laptop/komputer, segala-galanya mempunyai risiko... ko tulis entri kat blog pasal ko sakit perut pun, ko berisiko mendapat komen seperti ini ;

"hoi!! sakit perut pun nak cerita ke??... **** la..." 

"kambing aq pun sakit perut wei... takder la kecoh macam ko.."

"***** **** ****** ***** *****!!!" (ni dah terlebih kasar dah ni...)


hahaha.... korang still bebas meluahkan pendapat mahupun rasa korang... just jangan buat sesuatu yang akhirnya akan membuatkan korang menangis tak sudah... sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian?.. too late...

notakepalalutut : aq pun tak terlepas dari kesalahan2 tersebut... sama2 la kita muhasabah diri...
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

28 ulasan

  1. info yg bagus untuk newbie cam aku ni..

    lpas ni leh la nak pikir kalau nak tulis sesuatu kena hati2 spya xtimbul mslah di kemudian hari..

    tp bab tulis pasal sakit perut tuh,mmg xleh blah la rasa..
    hahaha..

    baik suruh je tulis spjg dia hidup brpe lame die sakit n sakit ape die pnah kena..
    ha,yg nie dah melalut dah..

    hahaha..
    Selamat bersahur ^^,

    BalasPadam
  2. aku bab gosip mmg aku x buat, sebab bnda tu sebarkan fitnah..

    klu bab halal haram lg la aku tak buat..sbb tkut mngelirukan pmbaca.

    nice info btw..sama2 kta muhasaba diri yg sering lalai dibuai arus dunia..

    BalasPadam
  3. blog memang bahaya. jadi beringat la sebelum nak tekan publish tu..

    BalasPadam
  4. ya, mmg internet d pnggil dnia tnpa smpdn.. tp, stiap kbbsn tue, ad btsn2 dy jgk.. jd sntiasa la rasionl.. hoho..
    *ak xska, org yg mngutarakn isu2 snstip psl, mghina2 bgsa n agama.. grr

    BalasPadam
  5. setuju! terlajak perahu boleh diundur...terlajak kata..lu pikirlah sendiri~~

    BalasPadam
  6. blog ni nampak je macam biasa..sekali da tekan publish tu...entri kita macam tak kena gaya..siap sedia la kena hentam...

    setuju dengan freaky tu..beringat dulu sebelum tekan PUBLISH tu..hee~

    BalasPadam
  7. buat blog untuk perkongsian ilmu lagi baik...dapat pahala kalau ilmu tu beri manfaat pada pengunjung..('',)..kan

    BalasPadam
  8. nad pon x berani buat entry2 panas cm isu halal haram, kutuk2 blogger nih..
    walaupon entry tu entry SEO..tp kite dikire menfitnah kalau bnde tu sbnr salah kn...

    BalasPadam
  9. yeah right.. semua ada risiko.. kena lebih hati-hati ni..

    BalasPadam
  10. erm..... beringat kita sama2 yerk..... semoga kita dapat berblog dengan aman.....

    BalasPadam
  11. Jawapannya senang...setiap orang ada cara menulis, pendirian, keberanian masing2. Cuma kena jaga lah adab2 kita sebagai orang Malaysia dan orang Islam khasnya..:-)

    BalasPadam
  12. dari jari pun bole membawa bermacam kesan baik dan buruk.

    nak blogging pun kene la ambik kira jugak isu isu sensitif agama, kaum dan yang penting fakta kene la betul.

    fitnah tu sangat berat wei.

    BalasPadam
  13. sebelum tulis fikir2 la dulu..
    lagi satu entry yang tajuk lucah2 tu..
    elak kan la megeksploitasi
    anggota2 badan wanita ni..
    gambar2 nak letak kat blog pun
    pilih2 la sama .jangan main letak je.
    tu pun dosa jugak tu.

    BalasPadam
  14. yup.. betul2.. makcik setuju.. jadi jangan coba2 menyebarkan aib orang lain.. silap haribulan disaman..

    BalasPadam
  15. so sebelum nak tekan-tekan kat blog tu kena pk panjang

    jgn nak kejar trafik je..hihi

    BalasPadam
  16. em tu lah..kene hati2 dlm pnulisan kan..

    takot jugak salah bg info..

    BalasPadam
  17. so kesimpulannye sebelum nak buat entry tu pikir dulu :)

    BalasPadam
  18. nk slmt wt je psl dri sdri kan.. hehehehe..
    buruk bek pn xd kne mngena ngn org.. diri sdri j y kne tempias nye..

    BalasPadam
  19. berani buat berani tanggung.=)

    BalasPadam
  20. nice post...stkat ney aq x pena lgi trpikir nak jga ken org.....so wat blogger yg len 2 ati2 la klu x nak braya kat tirai besi....slmat ari raya

    BalasPadam
  21. sangat2 setuju ngan gary..
    see, walaupun freedom of speech tu legal, x semestinya kita x perlu guna filter & x semestinya kita suka2 hati ja sentuh isu sensitif..even d blog, fb or twitter,,filter tu wajib ada..kena fikir masak2 sebelum tekan butang Publish, Tweet or Share.
    Bukan ja bg yg sebut isu sensitif & buat crita palsu, tp bg yg suka buat hate speech utk attack mana2 individu or group pun x patut..yg maki2 & sebut perkataan kotor & harsh, semua tu memalukan diri sendiri ja..

    BalasPadam
  22. yup bila sedar pasal risiko,
    lagi xtau nak tulis apa sebab terbatas sangat rasanya
    tulis itu sikit, takut blogger lain condemn,
    senang cerita tulis lah apepun, asalkan x menyalahi undang2 agama n negara, kan? hehe

    BalasPadam
  23. betol3.. law da terlepas.. x ley nak undur da...

    BalasPadam
  24. bila jari mula menaip, otak kena pertimbangkan apa yg ingin disampaikan kpd pembaca..pertimbangkan baik dan buruknya terlebih dahulu..

    BalasPadam
  25. betul! betul! saya tak suka gosip-gosip =_____= more to personal. hehe :D

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)