pendidikan : dulu dan kini...

19 comments
op3!! kejap2...aq nak korang join pencarian bloglist sergeant keroro yer~.. terhad kepada 100 blog.. klik kat sini cepat!!!!

demam apa aq nak bincang pasal pendidikan ni??.. hahaha... saja... tadi aq borak2 ngan makcik aq.... dia cakap dulu dia guru sandaran kat skola rendah....hahaha...ada beberapa point dia yang aq nak share kat korang... korang setuju ke tak?...
Monkey Winksangguk kepala camni tanda setuju...

1. dulu ; bila murid x datang skola, cikgu pegi cari kat rumah...
    sekarang ; "ko datang ke, x datang ke, aq x kesah.. gaji aq tetap jalan..."

2.   dulu ; cikgu2 sanggup buat papan tulis sendiri untuk letak kat bawah pokok mangga, supaya murid boleh study di luar kelas...
    sekarang ; cikgu on pc, biar slideshow yang ajar bebudak...
Monkey Emoticonsbaik bayar gaji kat slideshow tuh...

3. dulu ; guru cuma diberi manila card, pen marker semua beli sendiri...
    sekarang ; guru diberi segalanya, tapi macam x digunakan sebaiknya...

4. dulu ; kalau murid x paham, cikgu pening kepala...
    sekarang ; kalau murid x paham, murid pening kepala...cikgu?
Monkey Winks...

tu pasal guru, ni lak pasal murid..

1. dulu ; cikgu rotan sebab x siap kerja, x bagitau bapak sebab takut kena rotan dek bapak pulak..
    sekarang ; mak ngan bapak sekali pakat saman cikgu sebab rotan anak diorang gara2 x siap keja rumah...
Monkey Iconscara baru jana pendapatan ke??

2. dulu ; cikgu garang, murid takut...
    sekarang ; cikgu garang, murid lagi garang... siap bawak geng pukul cikgu...
Monkey Emoticon...

erkk... apa nak jadi~..

notakepalalutut : x semua cikgu camtuh... tapi, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga....huhuhu...
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

19 ulasan

  1. budak2 sekarang memang naik paler..nak je aku bom budak2 macam ni..pegi skola bukan nak blaja..pastu blagak pandai plak..geram aku siot!

    BalasPadam
  2. zaman skola paling best. kan kan :3

    BalasPadam
  3. bebudak skrg semua keras kepala. huhu

    BalasPadam
  4. setuju!!! dashyat kot sekarang.

    cikgu dengan murid-murid dah lain.

    BalasPadam
  5. perangai dan sikap cekgu yang berubah dari dulu hingga sekarang mengikut kemodenan dunia..Haha..Tapi tak semua mcm tu..Ada tempat-tempat tertentu masih apply yang situation dulu...:).Hope tggungjawab dan amanah sebagai guru masih terpelihara demi generasi yg akn menunjangi masa depan negara kelak..(chewah, pnjgnyer komen...:P)

    BalasPadam
  6. sek gugu dlu dyowg siap lempang blk cekgu tuh..

    cekgu yg nk mngajar pon tkt..

    BalasPadam
  7. walaupun zaman berubah. masih ada yang sama dan ada yang berubah juga

    BalasPadam
  8. budak sekarang dah pandai melawan,

    tp zaman sekolah paling best weh, haha ;)

    BalasPadam
  9. @ Kei Seichi : hahaha... aq naik geram gak!! huhuhu...jom kita p tibai kepala diorang sama2 kei.... hahaha..

    BalasPadam
  10. @ fairuz :tu bagi kita yang dah x skola... bebudak skarang ni escape memanjang...

    BalasPadam
  11. @ EYFAalias : ha'ah... sebab dulu bangunan skola buat pakai kayu, lembut sket...skarang semua dah simen... sebab tu keras semacam je kepala bebudak tuh...huhuhu...

    BalasPadam
  12. @ sergeant keroro : yup...sangat dahsyat.. aq pikir 2-3 kali je nak jadik cikgu.... leceh la layan bebudak camni..

    BalasPadam
  13. @ Eza Boom Boom :) : betul tuh..jangan la rosakkan gelaran guru yang selama ni kita sanjung, yang kita sambut cuti sempena merayakan diorang, hari guru...

    (x per..gary suka komen panjang2..huhuhu)

    BalasPadam
  14. @ ..cik gugu.. : wuih... sangat kebal yer bebudak skola cik gugu... hahaha..

    BalasPadam
  15. @ Freaky : yup...yang still sama cuma skola2 pendalaman je la... skola2 bandar semua pakat nak maju jer~

    BalasPadam
  16. @ siti kektus : hahaha...kita yang dah lepas skola je rasa skola tuh bez... sebab rindu nak main macam bebudak...hahaha...

    BalasPadam
  17. @ ZWAN SABRI : hehehe...tengs zwan!!

    BalasPadam
  18. haha.. dah lame tgglkan alam sekolah.. tp cikgu dulu2 mmg dedikasi sgt..tak dpt dinafikan.. :)

    BalasPadam

nak tanya soalan tapi takder akaun blogger dan lain-lain? boleh tanya soalan kat fanpage Blog Gary!!™ :)